Gemeentenieuws 6 mei 2025

Inhoud van het gemeentenieuws

Bestrijding eikenprocessierups in bomen van de gemeente

Begin mei starten we met het bestrijden van de eikenprocessierups in bomen van de gemeente. We doen dit alleen op plekken waar veel mensen komen en waar bestrijding mag. Heeft u last van de rupsen in uw eigen bomen? Dan bent u als eigenaar of bewoner zelf verantwoordelijk voor de bestrijding.

Preventief bestrijden

We beginnen met het vooraf bestrijden van de rupsen. Dat doen we met een biologisch middel tegen de jonge rupsen. We kiezen vooral locaties waar veel mensen zijn, zoals bij scholen, parken, speelplekken en drukke paden. Op sommige plekken mogen we niet bestrijden. Dit komt door beschermde vlindersoorten in het gebied. Dit jaar zijn er meer beschermde vlinderplekken dan vorig jaar. Daardoor kunnen we op minder plekken preventief bestrijden.

Bestrijden bij overlast

Soms helpt preventief bestrijden niet voldoende. Als de rupsen ouder worden en er veel overlast is, laten we op plekken met veel overlast de nesten uit de bomen zuigen. Dit doet een gespecialiseerd bedrijf. Plekken waar veel mensen zijn of langskomen, krijgen voorrang.

Overlast van nesten in bomen van gemeente melden

Heeft u overlast van eikenprocessierupsen in een boom van de gemeente? Meld dit dan via de interactieve kaart via ROVA. Hier ziet u alle gemeentelijke eikenbomen langs wegen, bij parken en scholen. Bomen in bosgebieden staan niet op de kaart.

Overlast op uw eigen terrein

Heeft u rupsen in uw eigen tuin? Bestrijd deze dan niet zelf. Dit is gevaarlijk voor uw gezondheid. Schakel altijd een professioneel bedrijf in.

Vragen?

Vragen over de bestrijding kunt u mailen naar omgeving@winterswijk.nl

Tijdelijk Noodfonds Energie is gesloten

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is nu gesloten. Er zijn in een paar dagen tijd heel veel aanvragen gedaan. Daardoor is het geld nu al op. Aanvragen is niet meer mogelijk. Meer informatie hierover vindt u op www.noodfondsenergie.nl.

Heeft u geldzorgen?

Op tijd hulp zoeken bij vragen over geld of schulden is belangrijk. Dit geeft rust en voorkomt dat problemen erger worden. Sociaal Team de Post kan met u meedenken. Samen kunt u zoeken naar een goede oplossing. Contactgegevens en openingstijden van de Post staan onderaan deze pagina.

Aanvragen van een burgercheque 

Twee keer per jaar kent de gemeenteraad burgercheques toe. Een geldbedrag waarmee de raad zijn waardering uit voor een initiatief tot verbetering van de leefbaarheid, veiligheid of sociale samenhang in Winterswijk. Voor 2025 heeft de gemeenteraad hiervoor in totaal een budget van € 7.500,- beschikbaar. Een aanvraag voor een burgercheque voor de eerste helft van 2025 kunt u nog indienen tot en met 30 juni 2025.

Voorwaarden burgercheques

De aanvraag moet voldoen aan enkele voorwaarden, zoals:

  • De te subsidiëren activiteit moet gericht zijn op verbetering van de leefbaarheid, veiligheid of sociale samenhang van de straat, wijk of gemeenschap van de aanvrager(s) in de gemeente Winterswijk.
  • Het initiatief mag geen individueel of commercieel belang dienen.
  • De aanvrager levert een aantoonbare eigen bijdrage aan de verwezenlijking van het initiatief in tijd, menskracht en/of geld.
  • Het initiatief mag pas worden uitgevoerd ná een besluit over de aanvraag in de gemeenteraad van 25 september 2025. Een burgercheque kan dus niet worden aangevraagd voor al bestaande activiteiten/ initiatieven.
  • Een burgercheque kan worden geweigerd als het feesten, jubilea of andere bijeenkomsten met een vergelijkbaar karakter betreft.

Hoe vraagt u een burgercheque aan?

Dit kan digitaal via de pagina Burgercheques. Daar vindt u alle informatie en voorwaarden over de burgercheque.

Wat gebeurt er met uw aanvraag?

De werkgroep Burgercheques (bestaande uit een aantal gemeenteraads-/commissieleden) beoordeelt uw aanvraag en adviseert de gemeenteraad. In de raadsvergadering van 25 september 2025 neemt de gemeenteraad vervolgens een besluit over de aanvragen van de eerste helft van 2025.

Meer informatie

Heeft u vragen over (het aanvragen van) burgercheques dan kunt u contact opnemen met de griffie: 0543 543 543 of per e-mail griffie@winterswijk.nl.

Vergadering algemene raadscommissie donderdag 15 mei 2025

U bent van harte welkom bij deze vergadering aanwezig te zijn; u kunt de vergadering ook via een livestream volgen (of later terugkijken).

Agenda

Datum              Omschrijving
8 meiVergadering cliëntenraad Fijnder van 19.30 tot 21.30 uur bij de Mattelier aan de Mattelierstraat 19 in Groenlo. Vergadering bijwonen? Aanmelden kan via clientenraad@fijnder.nl.
15 meiVergadering algemene raadscommissie om 19.30 uur. Meer informatie vindt u elders in dit gemeentenieuws.

Werk aan de weg

Informatie en lopende verkeersmaatregelen leest u op de pagina Werk aan de weg

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Op www.officielebekendmakingen.nl leest u alle bekendmakingen en kennisgevingen. Bent u 25 jaar of ouder en heeft u een e-mailadres opgegeven in MijnOverheid? Dan ontvangt u automatisch maximaal 1 keer per week een e-mail van overheid.nl met 'Berichten over uw Buurt rondom uw woonadres'. Ook kunt u zich aanmelden voor 'Berichten over uw Buurt rondom een zelfgekozen adres'. Aanmelden kan via  www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt/

Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op de pagina collegebesluiten.

Terugblik op de raadsvergadering

De gemeenteraad vergadert elke maand over uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente. Hieronder blikken de fracties terug op de raadsvergadering van donderdag 24 april 2025.

Voor Winterswijk (Tom van Beek)

Tijdens deze raadsvergadering bespraken wij de discussienota. Deze discussienota is een soort tussenstation om denkrichtingen mee te geven in de aanloop van de nieuwe omgevingsvisie.
Om de denkrichtingen van de partijen kracht bij te zetten, werd een aantal moties ingediend.
Voor Winterswijk diende een motie in over de Whemerbeek. Zoals u vast al eens gelezen hebt spelen er al vele jaren plannen om ter hoogte van de Blikbak en de parkeerplaatsen op de Wheme de beek bovengronds te halen. Dit ten koste van vele parkeerplaatsen, maar ook van vele ambtelijke uren die jaarlijks in dit onmogelijke plan gestoken worden. Om die reden dienden wij een motie in met de oproep om te stoppen met deze plannen. De parkeerplaatsen kunnen wij niet missen voor een goede bereikbaarheid van onze middenstand, zodat inwoners uit ons buitengebied niet voor een enkele boodschap bij De Storm of achter de Zonnebrink hoeven te parkeren. Ook de ambtelijke uren kunnen wij nuttiger besteden, bijvoorbeeld aan ondersteuning van onze medewerkers, die tot over hun oren in het werk zitten bij het verlenen van bouw- en omgevingsvergunningen. Onze motie werd helaas niet gesteund, dus blijft de kans bestaan dat er ambtelijke uren en parkeerplaatsen wegspoelen in een beek die er nooit komt. 

Tom van Beek, fractievoorzitter Voor Winterswijk

Morgen (André van Nijkerken)

De raadsvergadering van 24 april ging over de nieuwe omgevingsvisie. Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden en die vereist dat elke gemeente uiterlijk eind 2026 een nieuwe omgevingsvisie heeft vastgesteld, die voldoet aan alle eisen die deze wet daaraan stelt. Dat zijn er heel wat, want de Omgevingswet - en ook deze nieuwe omgevingsvisie - zijn vooral een heel grote veranderopgave. Zo moet de omgevingsvisie een integrale, samenhangende, concrete en zoveel mogelijk gebiedsgerichte toekomstvisie zijn op de gewenste kwaliteit en inrichting van de fysieke leefomgeving, inclusief gezondheid en veiligheid. Bovendien moet de omgevingsvisie samen met belanghebbenden worden opgesteld en moeten de omgevingsvisies van het Rijk en de Provincie er in worden meegenomen. En deze nieuwe gemeentelijke omgevingsvisie vervangt dan alle andere beleidsdocumenten die zijn geschreven over de leefomgeving. Dan praten we voor elke gemeente al gauw over honderden documenten die dus moeten worden omgeschreven naar één integraal en samenhangend verhaal. Dat is althans wat de Omgevingswet vereist en daarom krijgen gemeenten drie jaar de tijd voor die enorme omschrijfoperatie. We zijn benieuwd. Vooralsnog lijkt het college slechts van plan een zoveelste boekje aan een enorme stapel documenten toe te voegen. Laat dat nou net niet de bedoeling zijn. 

André van Nijkerken, fractievoorzitter Morgen

VVD (Richard Garvelink)

De afgelopen tijd hebben we veel aandacht besteed aan de omgevingsvisie. Als VVD zien we dit als het fundament dat bepalend is voor onze leefomgeving. Tijdens de raadvergadering was er gelegenheid voor een uitgebreide discussie, waarbij de verschillende standpunten meer kleur moeten geven aan deze omgevingsvisie. De VVD zet in op behoud van onze voorzieningen, mobiliteit, wonen en een evenwichtige verdeling van jong en oud. Groei en ontwikkeling spelen hierbij een belangrijke rol. Daar waar anderen op de rem gaan staan, kijken wij naar de toekomst met voldoende woon en werkgelegenheid. Om dit te mogelijk te maken hebben we een motie ingediend, met de opdracht op zoek te gaan naar mogelijke locaties voor verdere nieuwbouw. Deze motie werd breed gesteund, waarmee duidelijk wordt dat we voor nu - maar ook in toekomst - het tekort aan woningen moeten oplossen. Samen met het CDA spraken we onze steun uit voor het centrumparkeren, waarbij we van mening zijn dat ook de grotere parkeerplaatsen hier deel van uit maken. Door bezoekers te wijzen op deze locaties kan er een betere verdeling ontstaan. Daarnaast moet parkeren op de Markt mogelijk blijven, met name voor oudere en mindervalide inwoners. 

Richard Garvelink, fractievoorzitter VVD Winterswijk

Winterswijks Belang (Tim Jonker)

De raad heeft nu twee avonden 'gediscussieerd’ over de omgevingsvisie. Het is helaas verworden tot het voorlezen van verkiezingsprogramma's. Tot ergernis van WB. Een voorstel van een visie wordt normaal aan de raad gepresenteerd door het college, met als basis de input van het coalitieprogramma en wordt het gecontroleerd op uitvoerbaarheid door de ambtenaren.
Wat we kregen was een voorstel als: parkeerplaatsen op 10 minuten lopen is ook een centrum parkeerplaats. Wij kunnen hier absoluut niet in mee. Deze stadse uitgangspunten passen niet bij Winterswijk. In de Randstad hebben gemiddeld 5 op de 10 mensen een auto; buiten de Randstad is dit 8 op de 10. Onze inwoners moeten zich makkelijk en comfortabel kunnen bewegen en onze ondernemers moeten goed en snel bereikbaar zijn. Maar als het ontbreekt aan visie en daadkracht gaan we dus maar een Poolse landdag organiseren. Compleet nutteloos. Alsof we geen belangrijkere zaken op te lossen hebben voor ons mooie dorp.
Winterswijk is een dorp met een belangrijke en groeiende regiofunctie. Waar ook onze inwoners wat aan hebben. We hebben prachtige voorzieningen die je in stand wil houden en wil versterken. Nu is er gekozen voor een grote zak met geld. Pappen en nathouden. Geen scenario’s. Visieloos.

Tim Jonker, raadslid Winterswijks Belang (WB)

CDA (Sandra Prinsen)

De raad besloot tot de aankoop van het huis naast de basisschool in het Woold. Dit vergemakkelijkt de toekomstige verbouwing en voorkomt procedures. Na de verbouwing wordt de woning verkocht. Verder stond de omgevingsvisie voor de kom op de agenda. Deze gaat over hoe we Winterswijk willen inrichten op de lange termijn; hoogbouw? parkeren op de markt? Nieuwe woningen bouwen binnen de bebouwde kom, of daarbuiten? Op belangrijke onderwerpen voor het CDA dienden we zeven moties in, waarvan drie met anderen. Twee moties trokken we in; het college gaf aan dat ze het zeker zal meenemen. Die gingen over het belang van verenigingen en voorzieningen en parkeren voor mindervalide mensen. De andere vijf zijn aangenomen! Die gaan over: 

  1. Minstens net zoveel groen in de bebouwde kom houden als nu, ook bij meer woningen;
  2. Kijken of de Whemerbeek meer zichtbaar kan worden;
  3. Als gemeente soms ook gronden of gebouwen kopen als dat, voor bijvoorbeeld woningen of een weg, nodig is;
  4. Inzet op gemengde wijken. Geen buurten met alleen maar sociale huur of villa’s;
  5. Kijken naar ontmoetingsplekken in wijken. Om te praten mét elkaar en eenzaamheid tegen te gaan. 

De ontwerp-omgevingsvisie is voor de zomer klaar.

Sandra Prinsen, fractievoorzitter CDA Winterswijk

D66 (Freek Deunk)

De bespreking van de discussienota Omgevingsvisie Winterswijk was een belangrijke stap richting een toekomstbestendig en leefbaar dorp. Voor D66 is het essentieel Winterswijk te behouden als "een hecht, gezellig en kleinschalig dorp, met goede faciliteiten en ruimte voor iedereen". 
In het eerste termijn pleitten wij voor sterke, inclusieve wijken, waarin jong en oud, starters en senioren samenleven. “Winterswijk is geen metropool, maar ook geen dorp dat krimpt. Om aantrekkelijk te blijven, moeten we inzetten op variatie en ontmoeting”.
Twee door D66, PvdA, CDA en VW ingediende moties zijn aangenomen. De motie ‘Inclusieve wijken’ vraagt om bij nieuwe wijken te sturen op gevarieerde wijken, waarin mensen met verschillende inkomsten en levensfasen elkaar ontmoeten. Wij geloven dat dit een bijdrage levert aan de leefbaarheid. De motie ‘Wijken met een kloppend hart’ legt de basis voor een herkenbare ontmoetingsplek in elke wijk, passend bij de schaal en behoeften. 
“Onze kracht ligt in de mensen die samen leven en samen bouwen aan Winterswijk. Dat verdient een sterke basis in onze wijken en buurten”. Deze koers wil D66 dan ook straks sterk verwerkt zien in de omgevingsvisie. Op die manier zetten we met Winterswijk stappen naar een duurzame en sociale toekomst.

Freek Deunk, raadslid D66 Winterswijk