Voorkom reisstress: vraag op tijd uw nieuwe reisdocument aan.

Een vakantie naar het buitenland of een andere belangrijke reis? Het aanvragen van een nieuw reisdocument kan dit jaar misschien meer tijd kosten dan u denkt. 

De periode van maart tot en met juli is altijd al de drukste van het jaar, maar vanaf dit jaar wordt het nog veel drukker. Dit heeft te maken met een wijziging uit 2014. Toen is besloten dat paspoorten en ID-kaarten voor volwassenen niet 5 jaar, maar 10 jaar geldig zijn. Daarom zijn er in dat jaar meer aangevraagd dan normaal. Omdat deze paspoorten en ID-kaarten in 2024 allemaal verlopen, verwachten we langere wachttijden. 

De paspoortdrukte duurt naar verwachting 5 jaar, dus tot en met 2028.

Maak op tijd een afspraak

Voorkom dat u uw reis niet kunt maken, omdat u te laat bent met aanvragen. Maak op tijd - minimaal 4 weken voor het verlopen van uw reisdocument - uw afspraak. Kies uw reisdocument en maak een afspraak online of bel 0543 543 543. Maak dan ook meteen een afspraak voor het afhalen. Wilt u iets anders aanvragen, zoals een eerste rijbewijs? Houd dan ook rekening met extra drukte.

Extra maatregelen

Inwoners waarvan het reisdocument verloopt, ontvangen een brief om ze te informeren over de drukte met daarbij het verzoek om alvast de afspraken in te plannen. Maar daarnaast zijn er ook inwoners die bijvoorbeeld in het bezit zijn van een ID-kaart die nog geldig is, maar nu een paspoort nodig hebben voor een reis naar Engeland of buiten Europa. Het is daarom niet helemaal te voorspellen hoe druk het gaat worden. De medewerkers van team Burgerzaken doen hun uiterste best om iedereen te helpen. Afhankelijk van de drukte, gaan we bijvoorbeeld extra avonden open.

Meer informatie

Reisdocumenten aanvragen in uw eigen gemeente

Inwoners van Nederland kunnen alleen bij de eigen gemeente een paspoort of ID-kaart aanvragen. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen gelden andere regels(externe link)

Spoedaanvraag

U kunt een paspoort of ID-kaart met spoed aanvragen. Doet u dit voor 14.00 uur, dan ligt het reisdocument de volgende werkdag na 10.00 uur voor u klaar. Hiervoor betaalt u extra kosten.

Noodpaspoort

Lange wachttijden voor aanvraag zijn geen reden om een noodpaspoort aan te vragen. Voor het aanvragen van een noodpaspoort gelden de reguliere voorwaarden(externe link).

Geldigheid reisdocument verlengen

Het is niet mogelijk om de geldigheid van een paspoort of ID-kaart te verlengen. U vraagt een nieuw document aan al wordt dat vaak “verlengen” genoemd.

Aantal aanvragen stijgt

Paspoorten en ID-kaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig. Daarvoor was de geldigheidsduur van deze documenten 5 jaar. Tussen 2019 en 2024 waren er weinig aanvragen voor nieuwe documenten. Doordat de eerste paspoorten en ID-kaarten met een nieuwe geldigheid verlopen in 2024, verwachten wij komend jaar een stijging van het aantal aanvragen.

Mail of bel ons gerust als u nog vragen heeft