Als u getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of gescheiden bent, kunt u kiezen voor een ander gebruik van uw achternaam. Hiervoor dient u een verzoek in bij de gemeente.

Ander naamgebruik aanvragen

U kunt kiezen voor:

  • alleen uw eigen naam
  • alleen de naam van uw partner
  • de naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam
  • uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner

Aanvragen ander naamgebruik

Wilt u uw naamgebruik veranderen aan de balie? Maakt u dan een afspraak.

Verwerking van uw nieuwe naamgebruik

De gemeente verwerkt de verandering van naamgebruik binnen 5 werkdagen. Uw keuze wordt opgenomen in de BRP (Basisregistratie Personen). Zo zijn andere overheidsorganisaties ook op de hoogte. Zij hoeven deze informatie uit het BRP overigens niet verplicht te gebruiken. Geef daarom zelf aan andere instellingen en bedrijven uw naamkeuze door.

Op officiële documenten als paspoort of rijbewijs staat altijd uw eigen achternaam (eventueel aangevuld met de naam van uw partner), ook al heeft u een andere achternaam gekozen.

Naam van uw ex-partner of overleden partner gebruiken

Bent u gescheiden of is uw partner overleden? Dan mag u zijn of haar achternaam blijven gebruiken. Dat kan tot het moment dat u met iemand anders trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Als u een andere nationaliteit heeft dan de Nederlandse

Bij bepaalde nationaliteiten wijzigt de geboortenaam automatisch door het huwelijk. Voor informatie hierover kunt u contact opnemen met de autoriteiten van uw land voor informatie. De gemeente kan uw naamswijziging registeren in de Basisregistratie Personen (BRP).

Meer informatie

Mail of bel ons gerust als u nog vragen heeft.