Gemeentenieuws 24 juli 2018

Met onder andere: Kamerleden lopen Grenzhoppers stage, Zomerprogramma SPOT jongerenwerk, Actief Winterswijk zoekt Sportambassadeur(s) en Wat verwachten Gelderlanders van hun nieuwe commissaris van de Koning?

Hieronder vindt u diverse links naar de betreffende onderdelen van het gemeentenieuws.

Kamerleden lopen Grenzhoppers stage

naar boven

Donderdag 12 juli hebben de Kamerleden Evert Jan Slootweg (CDA) en Hayke Veldman (VVD) gebruik gemaakt van het aanbod om stage te lopen met een Grenzhopper. Het idee voor de Grenzhoppers stage ontstond tijdens het jaarlijks terugkerende Achterhoeks Lentediner in Den Haag. Gedurende dit diner organiseerden de Grenzhoppers een grensoverschrijdende kennisquiz voor de gasten en kon men een dag  1-op-1 stage met de Grenzhoppers winnen.

De stagedag begon met een informatief gesprek over het netwerk Grenzhoppers en een korte presentatie van twee grensoverschrijdende projecten. Vervolgens bezochten de Kamerleden de locatie Park Achterhoek om de realisatie van het gezondheidspark te bekijken. Na dit bezoek volgden de Kamerleden ieder een ander programma. Kamerlid Hayke Veldman ging met Grenzhopper Marcel Teunissen naar Bocholt om kennis te maken met twee Nederlandse bedrijven die zich op één van de grootste bedrijventerreinen van Noordrijn-Westfalen hebben gevestigd. Grensoverschrijdend zakendoen met alle voor- en nadelen was hier één van de speerpunten. Het Internationaal netwerkbureau heeft onder leiding van Grenzhoppers Myriam Bergervoet, Wendelin Knuf en Ronald Cieraad informatie gegeven hoe bedrijven in de grensregio bedrijven ondersteuning wordt geboden om grensoverschrijdend te werken.

Kamerlid Slootweg heeft een bezoek gebracht aan de grensoverschrijdend werkende brandweer van de Stadt Bocholt. Projecten als Crossfire en PREpare kwamen aan bod in het gesprek met Thomas Deckers, Petra Taubach, Tom Lamers en Alexandra Arens. Aansluitend werd de heer Slootweg in het Kreishaus van de Borken begroet door Landrat Dr. Kai Zwicker. Tijdens de lunch heeft de heer Slootweg gesproken met wethouder Ilse Saris, Gerd Eckstein en Kreisdirektor Dr. Ansgar Hörster.

De zomer komt er weer aan! Leuk programma voor jongeren: 9-14 jaar

SPOT jongerenwerk heeft voor deze zomer een gevarieerd programma voorbereid. Jongeren kunnen deze zomer deelnemen aan verschillende activiteiten op het gebied van sport, kunst en cultuur. Sportieve activiteiten zijn onder andere een professionele pannaclinic, beachvolleybal, verschillende activiteiten in het zwembad. Deelnemen aan een grimeworkshop, knutselmiddag of het beklimmen van de kerktoren op de markt behoren ook tot de mogelijkheden.

Meer informatie en aanmelden

Het totale zomerprogramma is te vinden op www.spotjongerenwerk.nl of www.actiefwinterswijk.nl. Voor vragen en of aanmelden: Ersen Buz: ebuz@winterswijk.nl (06) 12 065 118. Of Keshia Hörning: khorning@winterswijk.nl (06) 10 501 916.

Gemeente Winterswijk via WhatsApp bereikbaar

In Winterswijk kunnen inwoners ook via WhatsApp vragen stellen aan de gemeente. Dit kan via telefoonnummer: (06) 51 03 18 50. Vragen worden behandeld op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur door de medewerkers van het Klant Contact Centrum en de vraagsteller krijgt binnen 24 uur een antwoord. Uiteraard verstrekt de gemeente geen privacygevoelige informatie via WhatsApp. Het is niet mogelijk om naar dit nummer te bellen of te sms’en. Met het gebruik van Whatsapp sluit de gemeente aan op de manier waarop haar klanten communiceren.

Actief Winterswijk zoekt Sportambassadeur(s)

naar boven

Sportkaart Actief Winterswijk is een initiatief van enkele sportaanbieders in Winterswijk. Gezamenlijk doel is om mensen het plezier van sport en bewegen te laten ervaren. Op de website  www.actiefwinterswijk.nl staan steeds gevarieerde sport- en beweegactiviteiten. Inwoners van Winterswijk van 18 jaar en ouder kunnen hier voor een klein bedrag van € 15,00 per maand onbeperkt gebruik van maken. Het aanbod op Sportkaart is niet bedoeld ter vervanging van het verenigingslidmaatschap, maar bedoeld als flexibel lidmaatschap. Voor de promotie van de Sportkaart zijn wij op zoek naar een of meerdere:

Sportambassadeur(s)
(Vrijwilligersfunctie)

De werkzaamheden van de sportambassadeur bestaan uit:
•    Motiveren en enthousiasmeren van inwoners voor de Sportkaart en/of;
•    Ondersteunen bij het inschrijven voor de Sportkaart middels onze site of app en/of;
•    Promotie van de Sportkaart en/of;
•    Het mee gaan naar de sportvereniging.

Over welke competenties dien je te beschikken?
•    Sportief;
•    Enthousiast;
•    Sociaal vaardig;
•    Digitale vaardigheden.

Wil jij als sportambassadeur in Winterswijk aan de slag of wil je nog meer informatie? Neem contact op met Guido de Vries. Hij is telefonisch bereikbaar via (0543) 543 543 of per e-mail via gvries@winterswijk.nl

Wat verwachten Gelderlanders van hun nieuwe commissaris van de Koning?

naar boven

De provincie Gelderland zoekt een nieuwe commissaris van de Koning per 1 februari 2019. De huidige commissaris, Clemens Cornielje, stopt met zijn werkzaamheden na 13,5 jaar. Want alles heeft zijn tijd, zoals hij zegt. Provinciale Staten gaan daarom aan de slag met het opstellen van een profielschets. Dit is een beschrijving van hoe de nieuwe commissaris zou moeten zijn. In 2004 betrokken Provinciale Statenleden de Gelderlanders bij deze actie. En dat willen ze nu ook weer doen.

Wat is belangrijk?

Aan de hand van zeven vragen op www.geldersecommissaris.nl kunnen inwoners van Gelderland aangeven wat ze belangrijk vinden. Moet deze persoon per se uit Gelderland komen? Hebben ze liever iemand met ervaring bij de overheid of uit het bedrijfsleven? En is het belangrijk dat zij/hij actief is op sociale media. Tot slot kunnen ze in eigen woorden aangeven wat ze vooral verwachten. De vragenlijst blijft beschikbaar tot 20 augustus 2018.

Vervolgstappen

De antwoorden op de vragen betrekken Provinciale Staten bij het opstellen van de profielschets. Op 3 oktober 2018 stellen Provinciale Staten in een extra vergadering de profielbeschrijving vast. Direct na de vaststelling bieden ze de profielschets aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan. Kort daarna verschijnt de vacature met de Gelderse profielschets in de media.  

Historie

Vanaf 1814 heeft Gelderland 16 commissarissen van de Koning(in) gehad. Tot 1848 wees de Koning zelf de nieuwe commissaris aan. Daarna deed de regering dat. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw mochten Provinciale Staten meepraten over de profielschets.

Helpt u ook mee Winterswijk mooi en schoon te houden? Download de BuitenBeter app

naar boven

Ziet u een onderhoudsprobleem buiten op straat of in de buurt? Verlichting lantaarnpaal kapot? Loshangende takken over de weg, vuilniszakken ergens gedumpt of een fietspad met enorme gaten? Laat het snel en makkelijk weten met de BuitenBeter app op uw smartphone.

Gemakkelijk melden met smartphone

Met de BuitenBeter app meldt u een probleem snel en makkelijk bij de gemeente. Meteen op de plek én het moment dat u dit signaleert. De BuitenBeter app is gratis beschikbaar voor iPhone, Android, Windows Phone, BlackBerry, Symbian, Windows Mobile en werkt in heel Nederland. Verkeersovertredingen kunt u niet melden via de BuitenBeter app. Hiervoor kunt u terecht bij de politie.

Meer informatie

Helpt u ook mee de gemeente Winterswijk mooi en schoon te houden? Download dan de BuitenBeter app. Kijk voor meer informatie op www.buitenbeter.nl. Een melding kunt u in een paar eenvoudige stappen maken. Als u wilt weten wat er met uw melding is gedaan dan kunt u dit bij uw melding aangeven.
Beschikt u niet over een smartphone? U kunt met uw opmerkingen en meldingen over de openbare ruimte natuurlijk ook terecht bij de klantenservice van ROVA via telefoonnummer (0543) 54 54 54 of via het contactformulier op de website www.rova.nl/contact/formulier.

350 jaar Achterhoek

naar boven

Bezoek de dahliatuin met wel 200 soorten en kleuren dahlia’s. Dit jaar met als thema 350 jaar Achterhoek. De regio wordt uitgebeeld aan de hand van foto’s van de gemeentehuizen, wapens en logo’s. Ook de gemeente Winterswijk is present.

De dahliatuin in Rekken staat dit jaar in het teken van 350 jaar Achterhoek. Het jaar 1668 is genoemd als het ontstaansjaar van de streeknaam. Toen publiceerde de dichter Willem Sluiter zijn bekendste dichtregels: “Waer iemant duisent vreugden soek,/ Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek.” Hoewel de streeknaam hier niet aan is ontleend, bestaat er wel indirect een verband mee.

In deze tuin staan 200 verschillende soorten en kleuren dahlia’s. Ongeveer 3.000 planten zijn te bewonderen in al zijn schoonheid en pracht. In 2010 is de tuin aangelegd naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het Volksfeest in Rekken. Vrijwilligers onderhouden de tuin. Het park bij de Piepermolen wordt om de twee jaar gratis opengesteld voor publiek. De tuin laat heel veel variatie zien in het bloemenspel. Echt een lust voor het oog. De Piepermolen op de achtergrond maakt het prachtige en kleurrijke beeld helemaal compleet. Dahliatuin Rekken, Rekkenseweg 87, 7157 AC Rekken. Open tot 14 oktober 2018.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Reconstructie Dingstraat/Zonnebrink

Sinds 2 mei worden werkzaamheden uitgevoerd aan de Dingstraat en Zonnebrink. De weg wordt gedeeltelijk afgesloten, er zijn verkeerslichten geplaatst. Er kan enige hinder ontstaan voor het verkeer.

Anemoonstraat

In verband met een kraanwerkzaamheden is tot en met 27 juli 2018 de Anemoonstraat ter hoogte van huisnummer 24 afgesloten. Er wordt geen omleiding aangegeven.

Corleseweg en Bataafseweg

In verband met het kappen van bomen op 24 juli wordt de Corleseweg vanaf het eerste deel vanaf de rotonde N318/N319 tot de Geelinkweg en de Bataafseweg kortstondig door verkeersregelaars afgesloten.  

Jaspersweg

In verband met een voetbalevenement geldt er op dinsdag 24 juli tussen 17:00 uur en 22:00 uur langs beide zijden van de Jaspersweg een parkeerverbod. Dit er voorkoming van bermschade en schade aan beplanting. Tevens wordt er tijdelijk de maximale snelheid verlaagd naar 30 km/u. Er worden verkeersregelaars ingezet voor de verwijzing naar parkeerplaatsen voor bezoekers.

Meenkmolenweg

In verband met een openlucht radio uitzending op 6 augustus 2018 geldt er vanaf 9:00 uur en 19:00 uur snelheidsbeperking naar 30 km/h en  een parkeerverbod voor beide zijden van de weg. Het betreft hier het gedeelte Meenkmolenweg tussen de Bovenslinge en de Wissinkweg.

Afsluiting A12/A50 richting Utrecht 27 juli-6 augustus 2018

Rijkswaterstaat voert in de zomer van 2018 groot onderhoud uit op de snelwegen A12/A50 tussen de knooppunten Waterberg en Grijsoord in de richting Utrecht.
Van vrijdagavond 27 juli tot maandag 6 augustus 2018 is de A12/A50 tussen de knooppunten Waterberg en Grijsoord in de richting Utrecht volledig afgesloten. Het verkeer moet rekening houden met ernstige verkeershinder en verminderde bereikbaarheid van de regio Arnhem. De A12/A50 tussen Grijsoord en Waterberg in de richting Arnhem/Duitsland blijft open. https://slimopweg.info/Nieuwsoverzicht/2018/Afsluiting-A12-A50-richting-Utrecht-27-juli-6-augustus-2018.html.

Agenda activiteiten

naar boven

Datum, Activiteit

25 juli    Alzheimer Café Lichtenvoorde aanvang 19.30 uur, Pronsweide, Morgenzonweg 29 in Winterswijk.
30 juli    Openbare vergadering Seniorenraad in Boogie Woogie. Aanvang 09.30 uur. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.

Vergaderingen

naar boven

Openbare vergadering Seniorenraad

De Seniorenraad komt op maandagmorgen 30 juli aanstaande om 09.30 uur bijeen in Boogie Woogie, Roelvinkstraat 2 in Winterswijk. De bijeenkomst is openbaar en duurt tot ongeveer 12.00 uur. Werkvelden van de Seniorenraad zijn: wonen en woonomgeving, zorg, dienstverlening en welzijn, mobiliteit, veiligheid en educatie. Belangstellenden zijn op deze bijeenkomst van harte welkom. Eveneens krijgt u als bezoeker de gelegenheid om het woord te voeren, maar zelf kunt ook een onderwerp aanvoeren dat alle senioren in Winterswijk aangaat.

Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

naar boven

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

naar boven

Verleende omgevingsvergunning bouwen
•    Morgenzonweg 29
•    Waliënsestraat 154

Verleende omgevingsvergunning tijdelijke afwijking bestemmingsplan
•    Kobstederweg 13-256

Wet Milieubeheer activiteitenbesluit

naar boven

Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer – zaaknr. 156481

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Meerdinkweg 6-8 te Winterswijk voor het veranderen van een bedrijf.

De melding en de bijbehorende bijlagen ligt vanaf 25 juli 2018 gedurende twee weken op verzoek ter inzage bij de receptie, Stationsstraat 25. Bij binnenkomst graag even melden bij de receptie. Hier zullen zij u verder informeren. Deze bekendmaking is uitsluitend informatief. Het is niet mogelijk bezwaren tegen deze melding in te dienen.

Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer – zaaknr. 158630

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Rondweg-Zuid 95 te Winterswijk voor het veranderen van een bedrijf.

De melding en de bijbehorende bijlagen ligt vanaf 25 juli 2018 gedurende twee weken op verzoek ter inzage bij de receptie, Stationsstraat 25. Bij binnenkomst graag even melden bij de receptie. Hier zullen zij u verder informeren. Deze bekendmaking is uitsluitend informatief. Het is niet mogelijk bezwaren tegen deze melding in te dienen.

Ruimtelijke ordening

naar boven

Terinzagelegging ontwerp Gebiedsvisie Driemarkweg/Molenveld en omgeving
De ontwerp gebiedsvisie ligt in de periode van woensdag 25 juli tot en met woensdag 15 augustus 2018 ter inzage bij de balie op het gemeentekantoor, Stationsstraat 25 te Winterswijk. Het plan is ook in te zien via www.winterswijk.nl.

Reacties op deze visie kunnen worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 101, 7100 AC Winterswijk of per e-mail via gemeente@winterswijk.nl. Voor meer informatie kunt u terecht bij de heer. K. Meinderts via telefoonnummer. (0543) 543 931 of via e-mailadres kmeinderts@winterswijk.nl.

Algemene Plaatselijke Verordening

naar boven

Ontheffingsaanvraag muziek tijdens besloten feest op 18 augustus 2018, Dahliastraat 28 te Winterswijk.

Mediation

naar boven

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit kan mediation soms uitkomst bieden. Er wordt dan geprobeerd om onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, tot een oplossing te komen. Er zal dan worden bekeken of mediation in uw geval geschikt is. Indien gekozen wordt voor mediation wordt de bezwaarprocedure zolang stilgelegd. Meer informatie over mediation kunt u vinden op www.winterswijk.nl.

Ter inzage

naar boven

U kunt de plannen, vergunningsaanvragen en verordeningen inzien bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. De openingstijden zijn op maandag van 9.00 tot 19.00 uur en op dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. U kunt ook een afspraak maken via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543.

Besluiten van het college van B en W

naar boven

Op 10 juli 2018 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:
1.    Beslissing op bezwaar tegen het invorderingsbesluit van 10 april 2018 ter invordering van € 21.000,- aan verbeurde dwangsommen wegens de onrechtmatige bewoning van recreatiewoning Kattenbergweg 2-17.

Op 17 juli 2018 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:
1.    Mandaatbesluit uitvoering Wet bag gemeente Winterswijk 2018
2.    Algemeen Bestuur Omgevingsdienst Achterhoek d.d. 12 juli 2018
3.    Benoeming lid Raad van Commissarissen Vitens NV

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar de pagina https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_B_en_W/Besluitenlijsten_college

Uitgelicht