Gemeentelijke bomen krijgen water uit bron

De afgelopen weken hebben we kunnen genieten van heerlijk zomers weer. Ook de komende periode wordt er warm en droog weer voorspeld. De tropische temperaturen en de aanhoudende droogte hebben ook, wellicht minder voor de hand liggende, gevolgen. Als gevolg van het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater was er geen water om de jonge bomen en planten van de gemeente water te geven. Huiskamp B.V. heeft de gemeente aangeboden om gebruik te maken van water uit hun eigen bron.

Op 12 juli heeft Waterschap Rijn en IJssel als gevolg van de aanhoudende droogte een algeheel verbod ingesteld op het onttrekken van oppervlaktewater. Hierdoor was er geen water meer voorhanden om de aanplant te voorzien van water. De gemeente was hierdoor genoodzaakt te stoppen met de jonge aanplant te voorzien van water, met als gevolg dat een gedeelte van de aanplant de droogte niet zou overleven.

Gezien de weersverwachtingen voor de komende week is door de gemeente en ROVA besloten in te gaan op een aanbod van Huiskamp B.V. voor gebruik van water uit hun eigen bron. Het te koude en zuurstofarme water wordt door Huiskamp opgepompt en in 40m3 wagens gespoten. Door de turbulentie bij het vullen en ledigen van de wagen wordt zuurstof toegevoegd. Door de wagens in de zon te zetten wordt het water opgewarmd.

Vrijdagochtend 3 augustus begint ROVA om 05:00 uur met het water geven. Vanaf maandag gaan zij verder met een tweede tractor en wagen, die ROVA huurt van Huiskamp. Aangezien het ondoenlijk is om al het groen te wateren, worden alleen bomen die vanaf 2015 geplant zijn gewaterd.