Bestrijding eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt al vele jaren voor in Winterswijk. De huidige weersomstandigheden zijn perfect voor deze rups. Daardoor zijn er nu, ondanks de preventieve bestrijdingen, op veel plekken nesten van eikenprocessierupsen.

Van verschillende locaties hebben wij inmiddels meldingen ontvangen. Deze locaties zijn bezocht en beoordeeld op zogenaamde plaagdruk: locaties waar veel nesten zitten of nesten die op drukbezochte locaties zitten zoals bijvoorbeeld een schoolplein of drukke route. Op deze locaties worden de nesten nu bestreden. Om de overlast weg te nemen worden de nesten weggezogen. Er wordt een lint aan de boom bevestigd om aan te geven dat hier bestreden wordt. Komende tijd worden op de volgende locaties eikenprocessierupsen bestreden:

• Bargerkempke
  • Bargerslat
  • Beuzenes
  • Bumerweg
  • Dennendijk
  • Eikenlanen omgeving Frerikshof
  • Henxelseweg
  • Jachthuisweg
  • Kobstederweg
  • Meester Meinenweg
  • Mentinkweg
  • Schaapsweg
  • Scheldestraat
  • Voorninklaan
  • Waliënseweg t.h.v. school

Nieuwe meldingen die wij binnenkrijgen, worden in dit artikel toegevoegd.

Een melding doen

Ervaart u overlast van eikenprocessierups in gemeentelijke bomen? Geef de locatie door via de BuitenBeter App, te downloaden via de website www.buitenbeter.nl, bij ROVA via de website www.rova.nl of telefonisch via (0543) 545 454.  De gemeente bestrijdt geen eikenprocessierups in particuliere bomen, dit is de zorgplicht van de boomeigenaar.

Preventie

Elk jaar voert de gemeente in mei een preventieve bestrijding uit om de overlast van de eikenprocessierups te beperken. Bij de preventieve bestrijding worden de eiken bespoten met een biologisch middel dat de ontwikkeling van de rupsen tegengaat.

In sommige delen van Winterswijk mag echter niet preventief worden bestreden omdat daar beschermde vlindersoorten voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld zones rondom natuurgebieden. Door droogte en hoge temperaturen zijn in deze gebieden nu (veel) nesten van eikenprocessierups op de stam te vinden.