Wethouder Tineke Zomer opent project duurzaamheid voor basisschoolleerlingen

Op woensdag 11 september heeft wethouder Tineke Zomer de officiële opening verricht van het project Duurzaamheid van Technieklokaal Skills in het Gerrit Komrij College.

Alle Winterswijkse scholen (in totaal 600 leerlingen) gaan dit jaar weer gebruik maken van Skills. Dit technieklokaal bestaat al ruim dertien jaar. Doelstelling is om leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs kennis te laten maken met de verschillende mogelijkheden die de techniek biedt. Sinds vorig jaar is aan het programma ook het project duurzaamheid toegevoegd.  In de maand september worden alle duurzaamheidsopdrachten van Skills gedaan. Leerlingen van groep 8 van basisschool De Vlier hebben aan de wethouder laten zien welke opdrachten ze gaan doen. Zo wekken ze bijvoorbeeld energie op door middel van het trappen op een fiets. Ze leren door middel van testen dat een led-lamp veel zuiniger is dan een gloeilamp en dat zelfs een aardappel energie kan leveren. En ze meten met een warmtebeeldcamera in een zelfgebouwd houten huisje het energieverbruik met en zonder isolatie.

De wethouder was enthousiast over de duurzame opdrachten en het technieklokaal van ‘Skills’: ‘Zo goed dat de kinderen hier leren hoe belangrijk het is om je handen te gebruiken. Want gouden handen hebben we hard nodig, zeker ook in de techniek die nodig is om verder te verduurzamen’. Daarnaast bedankte ze de vrijwilligers van Skills: ‘Meer dan 50 vrijwilligers maken dit technieklokaal mogelijk. Zonder deze vrijwilligers zijn we nergens. Dankzij hun  inzet, kennis en kunde kunnen ook dit jaar weer heel veel leerlingen aan de slag met de mooie projecten van Skills’.

Opening project duurzaamheid
Leerlingen demonsteren dat zelfs uit een aardappel energie kan worden gewonnen.