Gemeentenieuws 9 juni 2020

Met onder andere wandeluitdaging Nationale Diabetes Challenge, inkoopactie voor verduurzaming van koopwoningen, voorkomen van illegale praktijken in uw pand, terugblik op de raadsvergadering.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Redactionele artikelen

Nationale Diabetes Challenge in Winterswijk op 19 en 23 juni 2020 'Doe mee met Jouw Wandeluitdaging’

Dit landelijk online wandelprogramma in combinatie met de start en eindbijeenkomst  is voor iedereen die wil gaan of blijven wandelen. Of je nu diabetes hebt of niet, veel of weinig wandelervaring hebt, mee hebt gedaan aan de Nationale Diabetes Challenge (NDC) of niet: Iedereen kan meedoen, het is heel laagdrempelig. Een voorwaarde is wel dat je 10 minuten aaneengesloten kunt wandelen. Een half jaar lang wandel je naar je doel van 5 of 10 kilometer. Voor informatie zie de website www.bvdgf.org Via deze site kon u zich ook aanmelden. Deelname is gratis.

Winterswijkse challenge

Actief Winterswijk biedt de mogelijkheid om gezamenlijk te starten. Dat kan op vrijdag 19 of dinsdag 23 juni 2020. Op de startavond is er uitleg en worden er oefeningen gedaan. In groepjes wordt er dan een start gemaakt met het wandelen. Door samen te blijven wandelen blijf je gemotiveerd om je doel te bereiken. Uiteraard houden we ons aan de maatregelen van het RIVM.

Wekelijks routes en gezamenlijke afsluiting in december

Iedere week wordt er door Actief Winterswijk een route gemaakt volgens de afstand van het programma. In december is er een gezamenlijke afsluiting waarin we ons doel van de 5 of 10 kilometer gaan wandelen.  

Aanmelden Winterswijkse gezamenlijke start

Vind je het leuk om in Winterswijk mee te doen aan de gezamenlijke start? Meld je dan aan bij: Beweegmakelaar Jolanda Geurkink jgeurkink@winterswijk.nl (06) 11 515 414 of
Buurtsportcoach 55+ Monique Wieskamp mwieskamp@winterswijk.nl. We starten 19 en 23 juni om 19.30 uur in het Huininkmaatpark. Er kunnen maximaal 30 personen per avond meedoen.

Een mooie start voor een gezonde toekomst!

Grootschalige inkoopactie voor verduurzaming van koopwoningen

Inwoners van Winterswijk kunnen zich vanaf 10 juni 2020 inschrijven voor een grootschalige inkoopactie van zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, isolatieglas en het waterzijdig inregelen van cv-installaties.
Met deze maatregelen kunnen inwoners de energierekening sterk verlagen.

De gemeente Winterswijk organiseert de actie in samenwerking met Winst uit je woning. Door de vraag binnen de hele gemeente te bundelen koopt Winst uit je woning voor alle bewoners tegen gunstige voorwaarden en een aantrekkelijke prijs in. Daar komt bij dat voor isolatiemaatregelen tot 30% subsidie beschikbaar is. Alle woningeigenaren met een eigen dak in Winterswijk kunnen zich tot 31 juli 2020 vrijblijvend inschrijven voor deze inkoopactie op www.winstuitjewoning.nl/winterswijk.

Deze inkoopactie is onderdeel van de landelijke Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Met de RRE regeling worden projecten opgezet om huiseigenaren te stimuleren tot (kleine) energiebesparende maatregelen in huis. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het inregelen van de cv-installatie, het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips of het plaatsen van LED-lampen. Daarnaast wordt advies gegeven aan huiseigenaren over energiebesparende maatregelen, zoals dak-, raam- of gevelisolatie. Meer informatie over de RRE regeling is te vinden op www.duurzaamwinterswijk.nl/rre.

Koninklijke onderscheiding

Kent u iemand die zich al vele jaren inzet voor onze samenleving?

Bijvoorbeeld als bestuurslid van een vereniging, als vrijwilliger bij een zorginstelling of als mantelzorger? En vindt u dat deze persoon het verdient om in het zonnetje te worden gezet? Dan kunt voor hem of haar een koninklijke onderscheiding aanvragen. En dat is makkelijker dan u denkt!

Vragen

Heeft u vragen over een koninklijke onderscheiding voor een inwoner van de gemeente Winterswijk? Neem contact op met Paulien van Vliet (0543) 543 106 of mail naar pvliet@winterswijk.nl. Of raadpleeg onze website.

Voorkom illegale praktijken in uw pand

Weet u het nog? Onlangs is in Drempt een groot drugslaboratorium opgerold. Deze bevond zich in een schuur op een boerenerf. Ook in Winterswijk is een paar maanden geleden een drugslab gevonden in een loods op het industrieterrein. We kunnen er met z’n allen voor zorgen dat dit soort praktijken niet in onze gemeente gebeuren.

Grote risico’s

De afgelegen ligging van boerderijen of de anonimiteit van een bedrijventerrein zijn aantrekkelijk voor criminelen. Zij bieden veel geld om een loods of schuur te huren. Het snelle, contante geld is aanlokkelijk, maar als eigenaar loopt u grote risico’s als er illegale activiteiten in uw pand plaatsvinden. U kunt daarbij denken aan schade aan uw pand. De eigenaar draait vaak ook op voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit of voor het opruimen van de aangetroffen kwekerij of drugslaboratorium. Ook voor de kosten van mogelijke milieuvervuiling kan de eigenaar opdraaien. En de burgemeester kan besluiten uw pand te sluiten. Of een last onder dwangsom opleggen om herhaling te voorkomen. Dat betekent dat bij een volgende overtreding  een hoge boete betaald wordt. Zo heeft de burgemeester van Winterswijk onlangs een last onder dwangsom opgelegd van maximaal 100.000 euro.

Voorkomen

Hoe kunnen we dergelijke illegale praktijken voorkomen? Als er mensen ongevraagd op uw erf komen, noteer dan de kentekens van hun auto’s. U kunt rondvragen in de omgeving. Zijn ze ook bij uw buren geweest? En u kunt contact opnemen met de politie via 0900-8844. Heeft u een vermoeden van illegale praktijken kunt u dat melden bij Meld Misdaad Anoniem via telefoon 0800 - 7000 of op de website meldmisdaadanoniem.nl

Wilt u uw woning, bedrijfspand, schuur, stal of loods verhuren?  

 • Schakel bij voorkeur een jurist in die u helpt met een goed  huurcontract.
 • Laat u goed voorlichten over  uw verantwoordelijkheden als verhuurder.
 • Accepteer geen contante betalingen, laat huur betalen via de bank.
 • Geef de sleutel pas na ondertekening van het huurcontract.
 • Vraag om een identiteitsbewijs van de huurder.
 • Als de huurder een bedrijf is, check dan de gegevens bij de Kamer van Koophandel
 • Spreek maandelijks af om in uw pand te kijken en doe dat ook. Een verhuurder heeft een inspanningsverplichting en moet kunnen aantonen dat hij aan zijn verplichtingen voldoet.
 • De huurder mag geen nieuwe sloten op uw pand zetten.
 • Verbouwingen mogen alleen in overleg plaatsvinden.

Start natuurherstel Korenburgerveen

Half juni 2020 starten we met de uitvoering van natuurherstel van het natuurgebied het Korenburgerveen, gelegen in gemeenten Winterswijk en Oost Gelre. Het Korenburgerveen maakt deel uit van Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Het bijzondere, levend hoogveen is erg zeldzaam in Nederland en herbergt zeer karakteristieke aan hoogveen gebonden zeldzame planten- en diersoorten. Om te voorkomen dat het hoogveen verdroogt, vinden van half juni 2020 tot en met half maart 2021 werkzaamheden plaats. De werkzaamheden bestaan vooral uit het plaggen en afvoeren van de voedselrijke bovenlaag van voormalige landbouwgronden en het dempen van watergangen. Het resultaat is weerbaarder natuur. Natuurmonumenten voert in opdracht van provincie Gelderland deze werkzaamheden uit.

Meer informatie

Provincie Gelderland, telefonisch bereikbaar op (026) 359 99 99. Ook kunt u informatie vinden op de websites: korenburgerveen@gelderland.nl, www.gelderland.nl/korenburgerveen

Verloren en gevonden voorwerpen mei 2020

Heeft  u iets gevonden of verloren?

U kunt hiervan aangifte doen via onze website www.winterswijk.nl, persoonlijk bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543.
Wij publiceren gevonden voorwerpen maandelijks op onze website. Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via bovenstaand telefoonnummer.

Column over Armoede

‘Ik kon me financieel redden, tot dat de coronacrisis uitbrak’

In het gemeentenieuws schenken we aandacht aan persoonlijke verhalen achter armoede.  Wat doet armoede met je, hoe kleurt het je leven, en hoe probeer je toch het beste uit het leven te halen terwijl de omstandigheden misschien niet optimaal zijn. Deze keer leest u over een ervaring van een inwoonster die haar verhaal liever anoniem doet.

In 1999 ben ik afgekeurd en door mijn medische situatie ben ik niet in staat om te werken. De oorzaak daarvan is dat ik aan poli artrose lijd. Ik vond en vind het besluit dat ik afgekeurd werd erg lastig te accepteren omdat ik geestelijk niets mankeer. Ik wil eigenlijk van alles, maar mijn lichaam laat dit helaas niet toe.

Doordat ik afgekeurd ben, heb ik een laag inkomen. Door schulden uit het verleden sta ik op dit moment onder bewind en ben ik in afwachting van een schuldhulptraject. Dat betekent dat ik mij op dit moment moet redden met 30 euro in de week. Iedere vrijdag haal ik een pakket bij de voedselbank. Voor kleding mag ik gebruik maken van de kledingbank. Ik kon me hiermee redden tot dat het coronavirus uitbrak.

Coronacrisis zorgt ervoor dat ik me minder goed red

Ik heb het idee dat de prijzen in de supermarkten zijn gestegen. Ondanks dat ik niet meer boodschappen haal dan voorheen, is het totaalbedrag een stuk hoger dan voor de coronacrisis. Mensen met een laag weekbudget gaan het zo helaas niet redden, dat vind ik erg. Ik hoop dat mijn bewindvoerder mij hiermee kan helpen, zodat ik me financieel toch beter kan redden.

Actief en gezond blijven

Tijdens de coronacrisis merk ik dat ik meer zin heb in tussendoortjes. Om te voorkomen dat ik in één keer de koekjestrommel leeg eet drink ik veel water. Om de tijd wat te doden, ben ik wat actiever op Facebook dan voorheen. Voor zover ik het kan, probeer ik in beweging te blijven.

Uw verhaal delen?

Mocht u ook uw verhaal over armoede en het leven in armoede willen delen neem dan contact met ons op via iedereendoetmee@winterswijk.nl
Onze ervaringsdeskundigen Linda Souisa en Ilse van der Zee nemen dan graag contact met u op.

Chatfunctie ingevoerd bij Veilig Thuis

Alle 26 Veilig Thuis organisaties in Nederland kennen vanaf nu de mogelijkheid om met hen te chatten. Debbie Maas, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis: “Veilig Thuis is telefonisch altijd bereikbaar. Maar bellen kan soms lastig zijn als je te maken hebt met huiselijk geweld of kindermishandeling. Zeker in deze periode dat we meer met elkaar thuis zijn, willen wij een extra mogelijkheid bieden om contact op te nemen met Veilig Thuis. Vandaar dit initiatief om ook via de chat bereikbaar te zijn.”

De Veilig Thuis organisaties maken zich - zeker ook in deze tijd van de coronamaatregelen - zorgen over slachtoffers van huiselijk of seksueel geweld of kindermishandeling die niet zelf in staat zijn om te bellen, omdat bijvoorbeeld de pleger hen voortdurend in de gaten houdt.

100 procent anoniem

Debbie Maas: “De chat is bedoeld voor mensen die zelf te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling en voor omstanders. Het chatten met Veilig Thuis kan 100 procent anoniem. Het chatgesprek is niet te herleiden naar een persoon.” De landelijke chatfunctie bij Veilig Thuis is een pilot. Na evaluatie beoordelen we dan of we de chat in de lucht moeten en kunnen houden.”

Via de website

Mensen kunnen nu ook via de websites van de diverse Veilig Thuis organisaties en via www.veiligthuis.nl bij het advies- en meldpunt terecht op werkdagen van 9 tot 17 uur. Het landelijke telefoonnummer 0800 - 2000 voor advies en meldingen is 24/7 bereikbaar.

Column door bestuurder

Wethouder Henk Jan Tannemaat schrijft ……..

Terrasje pakken

Op maandag 1 juni mocht ik als wethouder bij Restaurant De Zwaan mijn eerste lintje doorknippen. Deze officiële handeling deed ik samen met razende reporter Domien Esselink. Het maakte mij heel blij om dit te doen. Na bijna 12 weken mochten de terrassen weer open!

Samen sterk

Onder andere de Marktvereniging Winterswijk, winkeliers en de horeca hebben het ontzettend zwaar gehad. Door het coronavirus bijna drie maanden geen omzet en wel kosten. Ga er maar aanstaan. Ik zag de week voor 1 juni met hoeveel veerkracht en enthousiasme de mensen uit de horeca invulling gaven aan de ‘anderhalvemetersamenleving’. De marktkooplui waren bereid om tijdelijk te verhuizen naar de Roelvinkstraat en de parkeerplaats achter Boogie Woogie. Zo ontstond er ruimte voor de horeca. Dit gaf alle uitbaters, chef-koks, bedienend personeel en biertappers de ruimte om een fantastisch horecaplein te creëren. Bezoekers kunnen zo op gepaste afstand genieten op het terras. Krachtige samenwerking maakt samen sterk. Dit geldt natuurlijk voor alle terrassen die Winterswijk rijk is.

Nee, we leven nog steeds niet zoals we deden voor corona. We moeten waakzaam blijven en ons houden aan die anderhalve meter. Ik ben trots op al die hardwerkende Winterswijkers die er toch samen het beste van weten te maken. Op onze ondernemers en op onze inwoners! Op u dus. Want dankzij de nuchtere Achterhoekse mentaliteit zijn we samen in staat om een gezellig terrasje te pakken. Bovendien zijn we zo verstandig om ons te houden aan de regels. We zijn echt een voorbeeld voor anderen.

Ik geef de pen door aan wethouder Elvira Schepers

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Roelvinkstraat en Spoorstraat

Op zaterdag 13 juni gelden in verband met de warenmarkt de volgende verkeersmaatregelen:

 • Roelvinkstraat afgesloten voor al het verkeer tussen de Dingstraat en Misterstraat
 • Spoorstraat afgesloten tussen de Roelvinkstraat en ingang parkeerterrein Spoorstraat
 • Het is verboden te parkeren op de langs- en haaksparkeervakken op de Roelvinkstraat. Hier geldt een wegsleepregeling

Markt en Torenstraat

Vanaf 1 juni zijn de Markt en Torenstraat elk weekend van vrijdag 18.00 uur tot zondag 24.00 uur afgesloten. Deze maatregel geldt tot het einde van het terrasseizoen (2 november).

Violenstraat

Van maandag 15 juni tot en met vrijdag 10 juli geldt er door werkzaamheden eenrichtingsverkeer tussen de Seringenstraat en Asterstraat. Aan beide zijden van de weg is een parkeerverbod ingesteld.

Willinkbosweg

Vanaf vrijdag 17 april 2020 is een gedeelte van de Willinkbosweg gedurende een periode van vier maanden afgesloten voor al het verkeer tussen de Dollemansweg en de Korenburgerveenweg.
De akkerbouwpercelen van Natuurmonumenten blijven bereikbaar vanaf de Korenburgerveenweg. De wandelroutes zoals die hier in de omgeving staan aangegeven blijven opengesteld.

Burgemeester Vlamstraat

In verband met de aanleg van een nieuw parkeerterrein is Burgemeester Vlamstraat tot ongeveer de eerste week van juli afgesloten.

Bataafseweg

In verband met de aanleg van een rotonde op het kruispunt Bataafseweg – Kloetenseweg – Steengroeveweg is de Bataafseweg gedeeltelijk afgesloten. Het weggedeelte tussen de Vredenseweg en de Steengroeveweg gaat naar verwachting voor de bouwvakvakantie weer open. Het weggedeelte tussen de Steengroeveweg en de Laan van Hilbelink blijft tot nader bericht afgesloten. Aanliggende percelen zijn wel bereikbaar. Er is een omleiding ingesteld.

Bürgerbus

Ter bescherming van de buschauffeurs voor het coronavirus rijdt de Bürgerbus tot en met 1 juni 2020 niet.

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

 • 10 juni, Inspreken over de kadernota tijdens extra commissievergadering om 19.30 uur
 • 11 juni, Behandeling jaarrekening in de raadscommissie om 19.30 uur
 • 11 juni, Vergadering Cliëntenraad Participatiewet
 • 19 juni en 23 juni, Start Winterswijkse challenge online wandelprogramma ‘Jouw Wandeluitdaging’om 19.30 uur * Meer info: www.bvdgf.org/actie/27026  
 • 25 juni, Behandeling jaarrekening in de gemeenteraad

*) Over het agenda-onderwerp met een * wordt meer info gegeven elders in dit gemeentenieuws.

Verkeer

Aanvraag gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Sleeswijkstraat 177
 • Zonnebrink 78

Toewijzing gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Hakkelerkampstraat 11-II

Intrekking gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Spirealaan 184
Terugblik op de raad

Terugblik op de raadsvergadering

De gemeenteraad van Winterswijk heeft in de openbare raadsvergadering van donderdag 28 mei de volgende besluiten genomen.

Raad beëdigt twee nieuwe commissieleden

De raad heeft Henk Hoenink (Voor Winterswijk) en Dominique Rootinck (VVD) beëdigd als nieuwe commissieleden.

Raad stemt in met garantstelling voor lening aan Winterswijkse IJsvereniging

De raad heeft ingestemd met het verstrekken van een gemeentegarantie aan de Winterswijkse IJsvereniging voor een lening bij de BNG Bank van € 250.000. Die lening is nodig voor het realiseren van een nieuw clubgebouw.

Raad stemt in met programmabegroting 2021 ECAL

De raad heeft kennisgenomen van de programmabegroting 2021 van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) en besloten hierover geen zienswijzen naar voren te brengen.

Raad brengt zienswijze naar voren over meerjarenraming 2022-2024 Stadsbank Oost-Nederland

De raad heeft kennisgenomen van de jaarstukken 2019, de primitieve begroting 2021 en de meerjarenraming 2022-2024 van de Stadsbank Oost-Nederland. De raad brengt als zienswijze op de begroting 2021 naar voren dat de gemeente Winterswijk niet instemt met de indexering van +2,36%, maar vasthoudt aan de regionale afspraak van een maximale indexatie van +1,7%. Ook wil de raad dat de eventuele effecten op de begroting 2021 van het tot oktober 2020 niet aannemen van nieuwe bewindvoeringszaken in beeld wordt gebracht.

Raad stemt in met jaarstukken 2019 Regio Achterhoek

De raad heeft kennisgenomen van de jaarstukken 2019 van de Regio Achterhoek en besloten hierover geen zienswijzen naar voren te brengen.

Raad stemt in met conceptprogrammabegroting 2021 GGD-NOG

De raad heeft kennisgenomen van de jaarstukken 2019 en de conceptprogrammabegroting 2021 van de GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD-NOG) en besloten hierover geen zienswijzen naar voren te brengen.

Raad stemt in met jaarstukken 2019 en ontwerpbegroting 2021 ODA

De raad heeft kennisgenomen van de jaarstukken 2019 van de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) en ingestemd met een nabetaling over 2019 van € 39.600. Daarnaast heeft de raad kennisgenomen van de ontwerpbegroting 2021 en besloten hierover geen zienswijzen naar voren te brengen.

Raad stelt 1e Financiële prognose 2020 vast

Het college van burgemeester en wethouders informeert de raad drie keer per jaar over belangrijke (financiële) afwijkingen ten opzichte van de begroting in een financiële prognose. De raad heeft het voorstel over de 1e Financiële prognose 2020 met 13 stemmen voor en 8 stemmen tegen aangenomen.

Raad stemt in met conceptprogrammabegroting 2021-2024 VNOG

De raad heeft kennisgenomen van de voorlopige jaarstukken 2019, de vastgestelde kaderbrief 2021-2024 en de conceptprogrammabegroting 2021-2024 van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) en besloten hierover geen zienswijzen naar voren te brengen.

Raad brengt zienswijze naar voren over ontwerpbegroting 2021 SDOA

De raad heeft kennisgenomen van de jaarstukken 2019 en ontwerpbegroting 2021 van de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). De raad brengt als zienswijze op de begroting 2021 naar voren brengen dat de gemeente Winterswijk niet instemt met een indexering van +2,8% voor de loonkosten en +2,0% voor de overige kosten, maar vasthoudt aan de regionale afspraak van een maximale indexering van +1,7%.

Raad gunt accountantsdiensten aan Stolwijk Kelderman

De raad heeft de aanbesteding van de accountantsdiensten gegund aan accountantskantoor Stolwijk Kelderman voor de jaren 2020 tot en met 2023, met de mogelijkheid tot verlenging voor de jaren 2024 en 2025.

Meer informatie?

Het videoverslag van deze raadsvergadering kunt u hier  terugzien.

Fracties blikken terug op de raadsvergadering

Iedere maand vergadert de gemeenteraad over uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente. Hieronder blikken de fracties terug op de raadsvergadering van donderdag 28 mei.

Wim Wassink, fractievoorzitter CDA Winterswijk

Twee insprekers kregen het podium. Mevrouw Barends sprak in namens de Bargerkempke. Hier is de gemeente bezig om stukjes voortuin terug te vorderen die de bewoners al 45 jaar te goeder trouw in gebruik hebben, niet wetende dat ze officieel van de gemeente zijn. De gemeente heeft hier nooit naar omgekeken en wil en kan ook niets met de stukjes voortuin. De bewoners moeten betalen of een deel van hun voortuin ontruimen. Een absurde situatie! Ondanks ons uitdrukkelijk verzoek was de wethouder niet bereid om de situatie ter plekke te gaan bekijken. Dit is de eerste wijk die zo wordt aangepakt, dus dat belooft weinig goeds voor het vervolg.
Daarna sprak de heer Mensink in namens Stichting Behoud SKB. Hij hield een gloedvol pleidooi om nu alle informatie over de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis boven tafel te krijgen. Het CDA staat hier volledig achter.
In het vragenhalfuurtje hebben we het college gevraagd om snel iets te doen aan de stuivende Waliënsestraat.
Daarna kwam de eerste financiële prognose 2020. Als CDA konden wij daar niet mee instemmen. We zien nu helaas gebeuren waar wij bij de begroting al voor waarschuwden. De financiële cijfers zien er dramatisch uit, terwijl de coronacrisis hier nog niet eens in is verwerkt. De schulden lopen fors op en het eigen vermogen loopt snel terug.
Voor meer informatie zie ook: www.cdawinterswijk.nl

Gea Oonk, raadslid Winterswijks Belang

In de raadsvergadering vroeg Winterswijks Belang aandacht voor bestrijding van de eikenprocessierups. Ook dit jaar wordt verwacht dat de rups zich weer in groten getale laat zien in onze regio. WB vindt het belangrijk dat bestrijding op verantwoorde, biologische wijze plaatsvindt. Veel informatie hierover is te vinden in de flyer die u op de website van de gemeente Winterswijk aantreft.
Eén van de akkoordstukken betrof de realisatie van een clubgebouw voor de Winterswijkse IJsvereniging (WIJV). WB is trots op de volhouders van de WIJV die geknokt hebben voor de aanleg van de ijs- en skeelerbaan, een kroon op het Winterswijkse sportbeleid. De gemeente kan met minimale financiële risico’s en beperkte impact op de begroting garant staan voor financiering van het clubhuis. WB is blij met de toekomstbestendige oplossing voor alle Winterswijkse schaats- en skeelerliefhebbers.
Verder werd goedkeuring verleend aan de 1e financiële prognose 2020, waardoor de begroting 2020 op onderdelen bijgesteld zal worden. De effecten van de coronacrisis op de gemeente Winterswijk zijn nog onvoldoende duidelijk. Het onlangs vastgestelde crisis- en herstelplan probeert de schade te beperken en economisch herstel te stimuleren. WB waardeert het dat door goed overleg met de horeca, de Winterswijkse marktvereniging en winkeliersvereniging ABH-City initiatieven als verplaatsing van de zaterdagmarkt en vergroting van de terrassen snel tot uitvoering konden komen.
Voor meer informatie zie ook www.winterswijksbelang.nl

Janet Poels-Boland, raadslid VVD Winterswijk

Aan het werk! We hebben iedereen nodig om Winterswijk een mooi, bloeiend én groeiend dorp te laten zijn! Ook de mensen die nu nog in het bestand van de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) zitten. Wij liberalen geloven dat iedereen talenten heeft en zijn/haar bijdrage aan de maatschappij kan leveren. Het is alleen de kunst om in iemand te geloven en sterker nog, dat diegene in zichzelf gelooft! En natuurlijk zijn we ons als fractie bewust dat dit soms heel erg hard werken is, om kleine stappen te maken, terug te vallen en weer op te staan!
In de afgelopen raadsvergadering hebben we de wethouder dan ook aangesproken om samen met de SDOA heel hard aan het werk te gaan! Ten eerste omdat Winterswijk het beduidend slechter doet dan de omliggende gemeenten. Ten tweede moeten we geloven in álle mensen die nú aan de zijlijn van onze Winterswijkse werkende en ondernemende maatschappij staan. En niet onbelangrijk: uiteindelijk levert dit verlaging van financiële lasten op. Dubbele winst!
Tevens hebben we vragen gesteld over onduidelijkheid en zorgen bij omwonenden in verband met de regelmatige politie-inzet rondom het AZC. Informatievoorziening via het omwonendenoverleg ligt door verschillende omstandigheden nu stil. We houden u op de hoogte!
Voor meer informatie zie ook: www.vvdwinterswijk.nl

Paul Puntman, raadslid GroenLinks

Deze keer brachten insprekers de meest besproken onderwerpen ter tafel. Inwoners uit Bargerkempke worden door de gemeente gesommeerd een stuk van hun voortuin, dat eigenlijk van de gemeente is, te kopen of anders kaal op te leveren. De bewoners weten niet beter dan dat het al tientallen jaren hun eigen voortuin is. Ze hebben dus al die tijd gratis onderhoud voor de gemeente verzorgd. Genoeg redenen om de grond kosteloos over te dragen, vindt GroenLinks. Dit project probeert ‘ongelijkheid te bestrijden’, maar levert met veel gedoe alleen verliezers op, emotioneel en financieel.
De heer Mensink (Stichting Behoud SKB) vertelde over de nieuwbouwkosten voor het Slingeland Ziekenhuis. Het SKB blijkt nodig om financieel garant te staan voor dat veel te dure nieuwe ziekenhuis. En als echt koekoeksjong zou het ook nog arbeidsplaatsen van het SKB afnemen. Inmiddels staat het Santiz-bestuur onder toezicht van de inspectie. De hele raad is uiterst waakzaam.
De ‘eerste financiële prognose’ is achterhaald door de coronacrisis. We namen het daarom voor kennisgeving aan. Wederom veinsde het CDA niet te begrijpen wat een revolverend energiefonds is. De € 25 miljoen zijn beschikbaar voor goedkope leningen, die ook weer worden terugbetaald. Alleen de feitelijk verstrekte leningen moeten in de begroting terugkomen. Het CDA wil de € 25 miljoen laten opnemen, want dan wordt zichtbaar ‘hoe verkwistend dit college wel is’. Framing als politiek handigheidje.
Voor meer informatie zie ook: https://winterswijk.groenlinks.nl

Ubel Zuiderveld, fractievoorzitter PvdA Winterswijk

Geld. Altijd weer dat geld. Jouw geld. Mijn geld. Ons geld. Eerlijk gezegd: ik ging niet de lokale politiek in om altijd maar weer over geld te praten. Wilde ik dat, dan was ik wel accountant geworden. Toch is geld een belangrijk gespreksonderwerp. Direct. En indirect. Immers: als sociaaldemocraat draag ik een eerlijker verdeling van lusten en lasten hoog in het vaandel. In tijden van welvaart. In tijden van crisis. Tijdens de meiraad stond de eerste financiële prognose op de agenda. Nee, het verkeerslicht staat voor Winterswijk niet op rood. Nóg niet gelukkig. Maar ook niet op groen. Het staat op oranje. De onbekende effecten van de coronacrisis hierbij opgeteld, gaan we dus een periode van bezuinigingen tegemoet. Van ons als PvdA mag je dit verwachten: wij zullen ervoor strijden dat Winterswijkers die het al moeilijk hebben, zoveel mogelijk worden ontzien. Dit brengt mij op het volgende. Dit kabinet heeft een thuishulpabonnement bedacht. Dat is zo goedkoop en populair, dat gemeenten en dus ook Winterswijk handenvol geld moeten bijlappen. Naar verluidt maken er steeds meer mensen gebruik van die best zelf hun thuishulp kunnen betalen. Is dat nou wél de bedoeling? Maar tja. Geld. Altijd weer dat geld.
Twitter: @UBELzuiderveld, https://winterswijk.pvda.nl                    

Loes ten Dolle, fractievoorzitter D66 Winterswijk

We begonnen de raadsvergadering met twee insprekers. De tweede inspreker, de heer Mensink die insprak namens de Stichting Behoud SKB. Er kwamen nieuwe feiten aan het licht, waaronder de kosten van de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis. D66 wilde graag weten van de inspreker of er ook onderzoek is gedaan naar de eerdere jaarrekeningen van Santiz en of het SKB eigenlijk niet al jaren heeft meebetaald aan de voorbereidingen van de nieuwbouw. Deze gegevens waren opgevraagd, maar blijken moeilijk te doorgronden.
De eerste inspreker sprak in over grondbezit bij de Bargerkempke. De gemeente heeft brieven naar die buurt verzonden waarin werd gevraagd of zij een deel van de grond willen kopen of dat ze het teruggeven aan de gemeente. Dit blijkt een lastige kwestie aangezien er bij enkele buurtbewoners verjaring is toegewezen, maar niet bij allen. De fractie van D66 was benieuwd of de gemeente de afgelopen jaren ‘gestuit’ heeft, waardoor het argument verjaring niet op kan gaan. Volgens de inspreker was dat niet het geval. D66 wacht de beantwoording van het college daarin nog af.
Verder stonden er onder andere de eerste financiële prognose 2020 en jaarstukken van de VNOG en SDOA op de agenda als bespreekstukken van de raad. D66 stemde met al deze stukken in.
Voor meer informatie zie ook: https://winterswijk.d66.nl

Tom van Beek, fractievoorzitter Voor Winterswijk

De vergadering begon met de installatie van Henk Hoenink als derde commissielid van ‘Voor Winterswijk’. Wij zijn natuurlijk blij met deze uitbreiding van onze nog jonge club. Vervolgens waren er twee insprekers waaronder de heer Mensink, die met een vlammend betoog een helder inzicht gaf betreffende de perikelen rond het behoud van ons SKB.
De eerste inspreker was een bewoonster van de Bargerkempke. De gemeente is op dit moment bezig met het in kaart brengen van oneigenlijk gebruik van gemeentegrond. De wijk Bargerbosch is de eerste wijk die onder het gemeentelijk vergrootglas gelegd wordt. Enige tijd geleden hebben wij als raadsleden tijdens een informatief politiek forum uitleg gekregen over de gang van zaken tijdens deze inventarisatie. Tijdens die avond werd ons uitgelegd dat er door middel van duidelijke communicatie in overleg met de bewoners naar oplossingen gezocht zou gaan worden. Bij constatering van oneigenlijk gebruik hebben de bewoners een keuze uit drie opties. Helaas vernamen wij van de inspreekster dat er van fatsoenlijk overleg geen sprake was, maar dat in plaats daarvan de gemeente direct met een onpersoonlijke juridische briefwisseling startte om de grond terug te eisen.
Voor bewoners die onwetend waren en dachten dat het hun eigen tuin was is dit een horrorscenario. Als dit alles dan ook nog eens zonder persoonlijk contact gecommuniceerd wordt gaat er volgens ‘Voor Winterswijk’ iets goed mis. Wij zouden dan ook graag zien dat dit project gestopt wordt om eerst nog eens goed te bekijken wat het nut en noodzaak hiervan is. Hier zou het middel namelijk wel eens erger kunnen zijn dan de kwaal.
Voor meer informatie zie ook: www.facebook.com/Voor-Winterswijk-302777507073259/

Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu en bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Verleende omgevingsvergunning kappen

 • langs de Bessinkgoorweg (nabij huisnummer 7)
 • Grensweg (nabij huisnummer 5)
 • Zonnebrink 15

Verleende omgevingsvergunning bouwen

 • Aarninkweg 1
 •  Meekertweg 8-06
 • Toebesbrink 24
 • Waalstraat 18

Verleende omgevingsvergunning milieu

 • Wormskampweg 8 (beperkte milieutoets)

Wet Milieubeheer activiteitenbesluit

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Broekhuisweg 1-3 (zaaknr. 205848)

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Broekhuisweg 1-3 te Winterswijk voor het wijzigen van het veebestand.

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Boveltweg 11 (zaaknr. 205221)

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Boveltweg 11 te Winterswijk voor plaatsen van een dieselolietank.

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Wormskampweg 8 (zaaknr. 204583)

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Wormskampweg 8 te Winterswijk voor de wijziging dieren en aanpassen stallen voor varkens.

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Vosseveldseweg 22 (zaaknr. 199404)

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Vosseveldseweg 22 te Winterswijk voor het veranderen van een agrarisch bedrijf met rundvee.

De meldingen en de bijbehorende bijlagen liggen vanaf 10 juni 2020 gedurende twee weken op verzoek ter inzage bij de receptie, Stationsstraat 25. Bij binnenkomst graag even melden bij de receptie. Hier zullen zij u verder informeren. Deze bekendmaking is uitsluitend informatief. Het is niet mogelijk bezwaren tegen deze melding in te dienen.

Ruimtelijke ordening

 • Vastgesteld wijzigingsplan De Klomp 14-20

Verkeer

Aanvraag gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Sleeswijkstraat 177
 • Zonnebrink 78

Toewijzing gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Hakkelerkampstraat 11-II

Intrekking gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Spirealaan 184

Algemene Plaatselijke Verordening

 • Gedoogbeschikking extra terrasruimte Kloetenseweg 49

Coronavirus

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. Bent u daartoe niet in staat, dan kunt u de fysieke stukken op afspraak komen inzien bij de receptie van het gemeentekantoor. U kunt daartoe een afspraak maken via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543 of door een e-mail te sturen naar gemeente@winterswijk.nl. Is ook het plannen van een afspraak niet mogelijk of wenselijk, neemt u dan ook contact met ons op zodat wij met u tot een oplossing kunnen komen.

Mediation

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit kan mediation soms uitkomst bieden. Er wordt dan geprobeerd om onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, tot een oplossing te komen. Er zal dan worden bekeken of mediation in uw geval geschikt is. Indien gekozen wordt voor mediation wordt de bezwaarprocedure zolang stilgelegd. Meer informatie over mediation kunt u vinden op www.winterswijk.nl.

Ter inzage

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. U wordt op onze website doorverwezen naar de juiste sites. Bent u daartoe niet in staat, neem dan contact op via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543. Wij zoeken met u naar een passende oplossing. 

Besluiten van het college van B en W

Op 19 mei 2020 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1. Ontwikkeling toekomstbestendig Boogiewoogie

Op 2 juni 2020 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1. Afhandeling motie gemeenteraad over Jong Wonen Buitengebied
 2. Jaarverslag 2019 commissie Bezwaarschriften
 3. Gemeentelijke bijdrage aan Netmobil in Winterswijk
 4. Jaarverslag ZOOV 2019
 5. Beantwoording raadsvragen over overlast voormalig winkelcentrum Kloetenseweg
 6. Algemeen Bestuur Regio Achterhoek d.d. 3 juni 2020

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar de pagina https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_BenW/Besluitenlijsten_college