Gemeentenieuws 20 oktober 2020

Met onder andere cursus Politiek Actief, bladkorven, politiek forum, Duurzame Foto Challenge, niet wasbare mond-neuskapjes en wegwerp handschoenen horen bij het restafval.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Redactionele artikelen

Cursus Politiek Actief , doe mee!

Vraagt u zich wel eens af hoe de beslissingen worden genomen in de gemeenteraad? Denkt u wel eens dat u dat beter zou kunnen? Of wilt u iets voor elkaar krijgen bij de gemeente, maar weet u niet hoe? Volg dan cursus Politiek Actief voor de gemeente en ontdek het!

Wie weet bent u hierna wel zó geïnspireerd geraakt dat u zelf actief wilt worden in de gemeentepolitiek, bijvoorbeeld als raadslid. De cursus start op 18 januari 2021. Meedoen is gratis. Wees er snel bij, want vol = vol. De gemeente Winterswijk kan 12 inwoners van Winterswijk aanbieden deel te nemen aan deze cursus. Aanmelden kan tot 15 november 2020 bij de griffie, door een mail te sturen aan griffie@winterswijk.nl

Programma

Op het programma staan politiek bestuur in Nederland, de gemeente, de gemeenteraad en debatteren.

Datum en thema

 • 18 januari 2021 om 19.30 uur: politiek bestuur in Nederland met een introductie door burgemeester Joris Bengevoord en een kennismaking met hem
 • 25 januari 2021 om 19.30 uur: de gemeente
 • 1 februari 2021 om 19.30 uur: de gemeenteraad
 • 8 februari 2021 om 19.30 uur: debatteren

Locatie

Raadszaal van het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein in Winterswijk. We bekijken in januari of fysieke bijeenkomsten mogelijk zijn in verband met de coronamaatregelen, anders wordt de cursus digitaal aangeboden.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem contact op met de griffie van de gemeente Winterswijk via telefoon (0543) 543 543 of griffie@winterswijk.nl.

Duurzame Foto Challenge

Help mee om tijdens de Winterswijkse klimaatweken duurzaamheid en klimaat letterlijk in beeld te brengen. Wat doe je zelf op het gebied van duurzaamheid? Of wat zie je om je heen als het gaat om de klimaatverandering? Wat voor voorbeelden zie je in Winterswijk? Maak hier met je mobieltje of camera een foto van en stuur deze voor 1 november 2020 naar duurzaam@winterswijk.nl  

Meedoen

Iedereen doet wel iets op het gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld door het scheiden van afval, boodschappen doen op de fiets, het besparen van energie in huis, het opwekken van groene stroom of door de aanleg van een groene tuin met aandacht voor planten en dieren.

Klimaatveranderingen

Iedereen merkt ook de veranderingen in het klimaat. Denk bijvoorbeeld aan de hete zomers, heftige regenbuien of de verdroging. Er zijn nog vast meer creatieve voorbeelden om klimaat en duurzaamheid in beeld te brengen. Onder de inzenders van de foto challenge verloten we een duurzaamheidspakket met lokale producten. De mooiste foto's zullen worden gedeeld op de website www.duurzaamwinterswijk.nl en worden opgehangen bij Centrum Duurzaam Winterswijk in het raadhuis. Over de Winterswijkse klimaatweken: van 12 oktober tot 6 november zouden de Nationale Klimaatweken worden gehouden. Helaas gaan deze vanwege corona echter niet door. Online en thuis kun je echter natuurlijk altijd aandacht besteden aan het klimaat. Het is belangrijk genoeg. Daarom heeft Duurzaam Winterswijk besloten om de Winterswijkse Klimaatweken te houden. Op www.duurzaamwinterswijk.nl/klimaatweken lees je er meer over.

Niet wasbare mond-neuskapjes en wegwerp handschoenen is restafval

We gebruiken mond-neuskapjes om ons extra te beschermen tegen het corona virus. Veel mensen weten nog niet waar de beschermende middelen tegen corona kunnen worden weggegooid. Terwijl het heel gemakkelijk is: mondkapjes, handschoenen en gebruikte tissues horen allemaal in het restafval, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

Alles in de prullenbak

Als u mondkapjes en handschoenen in de verkeerde afvalbak gooit, verstoort dat de recycling en lopen de mensen die het afval sorteren onnodig risico op besmetting. Spoel handschoenen, mondkapjes en ander afval niet door de wc, want daardoor kan het riool verstoppen. Het hoort ook niet bij het plastic afval en uiteraard niet op straat. Gooi beschermingsmiddelen na gebruik in de restafvalbak, dat is de enige juiste plek.

Bladkorven

Het herfstseizoen is begonnen. De bomen bieden een fraai kleurenspel aan herfsttinten en de bladeren beginnen te vallen. Om de overlast van de bladeren te beperken, bieden wij inwoners de gelegenheid om de herfstbladeren te verzamelen in bladkorven. Deze bladkorven worden wekelijks geleegd. Hier leest u de locaties van de bladkorven.

Alleen bladeren

De bladkorven zijn uitsluitend bedoeld voor bladeren. Dus geen takken of ander organisch materiaal in de bladkorf deponeren. Als er vuil en/of tuinafval (snoeiafval) in de korven wordt aangetroffen dan wordt de bladkorf direct verwijderd en niet meer teruggeplaatst.

Bokashi

Van de verzamelde bladeren maken we Bokashi. Dit is een Japans woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Een deel van de Bokashi gebruiken we in het voorjaar als strooi laag in de plantsoenen om de bodem te verbeteren. Zo is de cirkel weer rond en maken we duurzaam gebruik van wat de natuur ons biedt.

Gratis brengen

We hebben de beschikbare bladkorven zo goed mogelijk verdeeld binnen onze gemeente. Helaas is het niet mogelijk om in iedere straat een korf te plaatsen. Bij het milieubrengstation van de ROVA, Leeghwaterweg 10 kunt u het bladafval gratis brengen.  

Gratis onafhankelijk advies van een cliëntondersteuner

Vinden van een passende oplossing

Cliëntondersteuners op het gebied van zorg of hulp zijn er speciaal voor u. Hun hulp en advies is onafhankelijk en kost niets. Heeft u een probleem met bijvoorbeeld vervoer, opvoeden of uw huishouden? Dan kan een cliëntondersteuner u helpen bij het vinden van een passende oplossing. Soms blijkt dat u hulp nodig heeft vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) of de Jeugdwet. In dat geval voert u een intakegesprek met een consulent van de gemeente. De cliëntondersteuner kan dit gesprek samen met u voorbereiden. Als u dat wil, is de cliëntondersteuner ook aanwezig bij het intakegesprek.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor ondersteuning, zorg of hulp?

Vanwege het coronavirus is een bezoek brengen aan een van de spreekuren is nog altijd niet mogelijk. Stapsgewijs passen wij onze dienstverlening waar mogelijk weer aan. Wij vragen u telefonisch contact te leggen met ons als u een vraag hebt en informatie wilt. Belt u ons op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur op telefoonnummer (0543) 543 960. Onze medewerkers van het Sociaal Team staan u dan graag te woord. U kunt ook een mail sturen naar depost@winterswijk.nl. Een gesprek gebeurt voorlopig nog telefonisch of via beeldbellen. Mocht het in een uitzonderlijk geval nodig zijn om een afspraak bij de Post te maken, dan laat onze medewerker u dat weten in het telefoongesprek. Chatten is ook mogelijk.
Op de website van de gemeente vindt u meer informatie over de ondersteuning die de gemeente kan bieden.
U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met een cliëntondersteuner. Dat kan via de website van MEE Oost: www.mee-oost.nl  Belt u liever? MEE Oost is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.30 uur tot 12.30 uur en van 13.00 uur tot 16.30 uur via telefoonnummer (0314) 344 224.

Politiek forum 29 oktober 2020

Op 29 oktober is er een politiek forum van de gemeenteraad van Winterswijk, vanaf 19.30 uur. Tijdens het politiek forum komen politieke onderwerpen aan de orde. Daarbij kan de raad worden geïnformeerd over actuele onderwerpen, of er wordt aan de raads- en commissieleden gevraagd om richting te geven in het maken van nieuwe plannen of beleid. Tijdens het politiek forum van 29 oktober komt het volgende onderwerp aan de orde:

 •  Stand van zaken project grondgebruik (informatief) van 19.30 tot 20.30 uur

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is het voor publiek niet mogelijk het politiek forum bij te wonen. U kunt het live via internet volgen door middel van een link op onze website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt  u op ‘Uitzending bekijken’. De op de agenda betrekking hebbende stukken vindt u op de website www.winterswijk.nl onder het tabblad ‘Bestuur & Organisatie’, vervolgens klikt u op het blauwe vakje ‘Gemeenteraad’, daarna op het icoon ‘Agenda’s en stukken’.

Jongeren en geld

In het gemeentenieuws besteden we aandacht aan persoonlijke verhalen achter armoede.  Wat doet armoede met je, hoe kleurt het je leven, en hoe probeer je toch het beste uit het leven te halen terwijl de omstandigheden misschien niet optimaal zijn. Deze keer vertelt Ersen over zijn ervaring als jongerenwerker.

Ersen werkt sinds juni 2017 in het Sociaal Team als jongerenwerker. Zijn doelgroep is 12 tot 18 jaar. Hij houdt zich vooral bezig met zaken op preventief gebied zoals voorlichting, vinger aan de pols houden, activiteiten en straathoekwerk.  Doordat hij veel contact heeft met jongeren ziet hij wat voor een rol geld speelt bij jongeren, in het echte leven maar ook online. Via instagram heeft hij verschillende polls gedaan over financiën. Daardoor kwam hij erachter dat er veel jongeren zijn die niet rondkomen van het zakgeld dat ze krijgen. Ze geven veel uit aan online gaming, mode, eten en drinken. Ook ziet Ersen dat wanneer jongeren een bijbaantje hebben en hiermee bijvoorbeeld 500 euro verdienen, ze vervolgens hun hele loon uitgeven aan één paar merkschoenen of een merkjas. Dit gebeurt vooral door groepsdruk, kinderen willen erbij horen.

Zijn tips voor ouders: ga in gesprek en blijf vooral ook in gesprek. Bepaal samen een bedrag, en bespreek waar je kind het aan uit wil gaan geven. Houdt zicht op de uitgaven en evalueer na een paar weken hoe het gaat. Door in gesprek te blijven, kom je er ook achter wanneer je kind niet genoeg heeft aan het zakgeld en waardoor dit komt. Op deze manier creëer je bewustwording hoe om te gaan met geld. Zo voorkom je dat er op latere leeftijd schulden ontstaan.    

Verhaal delen?

Wil je ook jouw verhaal over armoede en het leven in armoede delen neem dan contact met ons op via iedereendoetmee@winterswijk.nl Onze ervaringsdeskundigen Linda Souisa en Ilse van der Zee nemen dan graag contact met je op.

Column door bestuurder

Wethouder Tineke Zomer schrijft …….

De effecten van corona voor de samenleving zijn groot. Burgemeester Bengevoord had hier in zijn column al aandacht voor. Vorige week maakte premier Rutte strengere coronamaatregelen bekend.

En daar zit ik dan, achter mijn bureau om over een onderwerp te schrijven dat me persoonlijk raakt en dat ik graag met u wil delen. En het lukt niet…

Het lukt me niet om iets luchtigs te verzinnen, net zo min dat het me lukt om iets over duurzaamheid, mijn bekende stokpaardje, te schrijven. Net als u voel ik de effecten van de coronamaatregelen. En het zal voor de één nog ingrijpender zijn dan voor de ander. Mijn gedachten dwalen af naar al die mensen die vrezen voor hun baan, die hun inkomsten uit hun bedrijf zien verdampen, die de toekomst als een groot zwart gat zien. Maar ook denk ik aan de mensen die ziek zijn geworden door corona, die opgenomen zijn in de ziekenhuizen en hopelijk uiteindelijk genezen weer naar huis kunnen gaan. Mijn gedachten zijn bij de mensen in de zorg die hun stinkende best doen om patiënten te helpen, te verplegen en te verzorgen. En ik denk aan al degenen die al een dierbare hebben moeten verliezen door deze gemene ziekte.

Het enige dat ik kan doen, is me aan de regels houden om verdere besmettingen te voorkomen. Laten we er met ons allen voor zorgen dat het coronavirus wordt ingedamd, doe dat niet alleen voor uzelf maar vooral voor de ander. Goodgoan!

Ik geef de pen door aan wethouder Henk Jan Tannemaat

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Acutele info

Beukenhorstweg

In verband met de werkzaamheden aan het Vrijheidspark wordt het eenrichtingsverkeer op de Beukenhorstweg vanaf 21 oktober tot en met 31 december omgedraaid. De verplichte rijrichting is van de Burgemeester Bosmanstraat naar de Gasthuisstraat.

Lopende werkzaamheden

 • Roelvinkstraat en Spoorstraat
 • Wierengastraat, Balinkesstraat, Mevr. Kuipers-Rietbergplein
 • Markt en Torenstraat
 • Wooldstraat
 • Gasthuisstraat
 • Kuipersweg
 • Bataafseweg
 • Tangelder Gorusstraat
 • Boterstraat
 • Schoolstraat

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Datum en onderwerp

 • 28 oktober, Politiek forum om 19.30 uur *
 • 3 november, Openbare raadsvergadering
 • 5 november, Openbare raadsvergadering

*) Over het agenda-onderwerp met een * wordt meer info gegeven elders in dit gemeentenieuws.

Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu, bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning

 •     Tolhuis 9

Verleende omgevingsvergunning kappen

 • Boeijinkweg 11
 • Vredenseweg 118

Verleende omgevingsvergunning bouwen

 •   Meenkmolenweg 33

Verleende omgevingsvergunning reclame

 •    Markt 13

Verleende omgevingsvergunning tijdelijke afwijking bestemmingsplan

 •     Hilgeloweg 2-10

Mediation

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit kan mediation soms uitkomst bieden. Er wordt dan geprobeerd om onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, tot een oplossing te komen. Er zal dan worden bekeken of mediation in uw geval geschikt is. Indien gekozen wordt voor mediation wordt de bezwaarprocedure zolang stilgelegd. Meer informatie over mediation kunt u vinden op www.winterswijk.nl.

Ter inzage

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. U wordt op onze website doorverwezen naar de juiste sites. Bent u daartoe niet in staat, neem dan contact op via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543. Wij zoeken met u naar een passende oplossing. 

Besluiten van het college van B en W

Op 6 oktober 2020  heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1. Beslissing op bezwaar tegen het besluit van 6 april 2020 om de eigenaar van de recreatiewoning Meekertweg 8-39 twee lasten onder dwangsom op te leggen.
 2. Regionale Energiemonitor

Op 13 oktober 2020 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1. Erfgoednota Oost Achterhoek 2021-2024 Wi-j doet ’t samen
 2. Concept Saneringsprogramma wegverkeerslawaai
 3. Beantwoording raadsvragen inzake Regionale Energiestrategieën
 4. Subsidieregeling Reductie Energiegebruik
 5. Pilotproject InHuis Steungezinnen
 6. Beantwoording schriftelijke vragen D66 over revolverend Energiefonds
 7. Beantwoording raadsvragen over gebruik glyfosaat door landbouw
 8. Dienstverleningsvisie gemeente Winterswijk
 9. Herziening beleidsregels berijden voetgangersgebied centrum

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar de pagina https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_BenW/Besluitenlijsten_college