Gemeentenieuws 27 oktober 2020

Met onder andere waardebon voor energiebesparende producten, meedenken over vuurwerk in Winterswijk, nota 'Sport beweegt Winterswijk'.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Redactionele artikelen

Waardebon voor energiebesparende producten

Alle woningeigenaren in de gemeente Winterswijk ontvangen deze week per brief een waardebon van € 70,- voor (kleine) energiebesparende producten voor de woning.

Deze waardebon kan gebruikt worden voor diverse energiebesparende producten, zoals:

 • Ledlampen
 • Tochtstrips
 • Radiatorfolie
 • Slimme thermostaat
 • Waterbesparende douchekop
 • Radiatorventilator
 • Inductiekookplaat
 • Isolatiematerialen

Waarom deze actie?

De gemeente Winterswijk streeft naar een energieneutraal Winterswijk in 2030. Ook landelijk zijn er doelen op het gebied van CO2-besparing. Om deze doelen te bereiken is het belangrijk om zoveel mogelijk energie te besparen. Daarom ontvangen alle huiseigenaren in Winterwijk deze waardebon. Hiervoor heeft de gemeente Winterswijk een subsidie van het Rijk ontvangen via de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Er is in totaal € 218.813,- voor deze actie beschikbaar. Wees er snel bij, want op=op!

Waar kan ik de producten aanschaffen?

U kunt helemaal zelf bepalen waar u de producten koopt. Dit kan bij bouwmarkten, in een (web)winkel of bij een ondernemer bij u in de buurt. Omdat het in deze tijd extra belangrijk is om lokale ondernemers te steunen, vragen wij u om uw aankopen zoveel mogelijk lokaal te doen. Op www.duurzaamwinterswijk.nl/waardebon houden we een overzicht bij van lokale ondernemers, die producten verkopen waarvoor u de waardebon kunt gebruiken.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over deze actie op www.duurzaamwinterswijk.nl/waardebon.

Wilt u meedenken over vuurwerk in Winterswijk?

Wij zijn benieuwd hoe u de jaarwisseling en het bijbehorende vuurwerk ervaart. Vindt u het vuurwerk gezellig of ondervindt u juist veel overlast? Wat zouden mogelijke oplossingen zijn voor overlast? Welke rol ziet u voor inwoners van Winterswijk weggelegd? Deze en andere vragen willen wij graag met u bespreken.

Digitale bijeenkomst op maandag 2 november om 20..00 uur

Hiervoor organiseren wij een digitale bijeenkomst op maandag 2 november 2020 om 20.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u de gelegenheid uw mening te laten horen over dit onderwerp.

Aanmelden

Praat u mee?  Aanmelden is nodig  via vuurwerk@winterswijk.nl.  Na aanmelding ontvangt u een link waarmee u aan het gesprek kan deelnemen. Hiervoor heeft u wel een computer/ laptop/ tablet of smartphone nodig met camera en microfoon. U kunt zich tot uiterlijk vrijdag 30 oktober 2020 aanmelden.

Kunt u niet deelnemen op 2 november? Stuur dan uw suggesties naar vuurwerk@winterswijk.nl.
Over de suggesties en ideeën vindt een terugkoppeling plaats aan de gemeenteraad.

‘Geef een stotteraar de ruimte’

Winterswijk Drempelvrij wil dat iedereen in Winterswijk meetelt en mee kan doen. We geven tips en delen ervaringen. Op 22 oktober was het Wereld Stotterdag. Daarom dit keer een verhaal van Jeroen Slotboom, hij stottert van jongs af aan en weet hier goed mee om te gaan.

Nadat Jeroen 25 jaar in een bloemenzaak heeft gewerkt, is hij een jaar geleden voor zichzelf begonnen. Sinds zijn jeugd stottert Jeroen, als kind was dat soms best moeilijk: “Je kunt als je stottert niet meteen reageren. Als kind wilde ik bijvoorbeeld graag mijn best doen en ook de vragen van de meester beantwoorden. Maar dat veroorzaakte spanning, waardoor het stotteren erger werd.” Om minder te stotteren, volgde Jeroen op 13-jarige leeftijd therapie bij Del Ferro in Amsterdam. Nu stottert hij alleen nog als hij moe is of stress heeft.

Hoe kunnen mensen het beste omgaan met iemand die stottert?

“Vooral niet verbeteren en geen zinnen aanvullen. Hij weet wel wat hij wil zeggen, alleen komt het er niet uit. Als iemand je aanvult en het klopt niet, dan moet je weer opnieuw beginnen. Dat maakt het nog stressvoller.”

En hoe kan een juffrouw het beste omgaan met een kind in de klas die stottert?

“Achteraf, vind ik nu dat je een stotteraar de ruimte moet geven. Zodat hij de vraag beantwoord. Maar het  ligt aan het kind en aan de juf, hoe zij er mee omgaan. Is een kind erg onzeker, dan zou ik hem met rust laten”.

Heb je nog tips voor mensen die stotteren?

“Wees gewoon jezelf. Probeer zoveel mogelijk te laten zien wie je bent. Ook al is dat lastig. Als je er maling aan hebt, maak je het je zelf een stuk makkelijker.”

Geef uw mening over nota ‘Sport beweegt Winterswijk’

Van 4 november tot en met 15 december 2020 ligt de nota ‘Sport beweegt Winterswijk’ met bijbehorende uitvoeringsagenda ter inzage. In deze periode kan iedereen zijn mening over het beleid en de uitvoeringsagenda kenbaar maken. Daarna stellen wij het definitieve beleid op en wordt deze ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.

Verantwoord bewegen, sporten en ontmoeten

Doelstelling van de nota is een vitale samenleving, waarin zoveel mogelijk inwoners verantwoord bewegen, sporten en elkaar ontmoeten. Samen met anderen promoten en versterken we sport en bewegen. We richten ons daarbij op drie thema’s: Sport- en beweegstimulering, (Maatschappelijke) kracht van sport en bewegen en Sportlandschap.

Dynamische uitvoeringsagenda

In de uitvoeringsagenda leest u hoe we de doelstellingen uit de beleidsnota ‘Sport beweegt Winterswijk’ willen bereiken. De uitvoeringsagenda is een dynamisch document voor de komende twee jaar. We evalueren deze agenda na de periode 2020-2022 en passen hem tussentijds aan als ontwikkelingen daar aanleiding toe geven.

U kunt de stukken vanwege corona het best digitaal raadplegen

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. U wordt op onze website doorverwezen naar de juiste sites. Bent u daartoe niet in staat, neem dan contact op via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543. Wij zoeken met u naar een passende oplossing.  

Heeft u vragen of wilt u een toelichting?

Neemt u dan contact op met Suzan de Jong, beleidsmedewerker Sport. Zij is te bereiken via e-mailadres sjong@winterswijk.nl of telefonisch via nummer (0543) 543 543.

Bekendmakingen

Met bekendmakingen informeren wij u over onder andere verordeningen, bestemmingsplannen, omgevingsvergunningen en evenementenvergunningen.

Officiële Bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert de officiële bekendmakingen in het Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl. Ook de gemeentelijke bekendmakingen in de Staatscourant staan op die website.
Informatie over de e-mailservice vindt u op https://www.overheid.nl/help/officiele-bekendmakingen/mijn-abonnementen
U kunt zich aanmelden voor deze https://zoek.officielebekendmakingen.nl/mijnabonnementen/registreren
Na aanmelding ontvangt u automatisch besluiten en berichten die de gemeente, provincie, het waterschap en rijksoverheid publiceren.

‘Over uw buurt: Zó weet je ervan!’

Via https://overuwbuurt.overheid.nl/  kunt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen in uw buurt, zoals vergunningen, plannen en plaatselijke regelgeving. U vindt hier niet alleen de gemeentelijke bekendmakingen, maar ook die van provincie en  het waterschap die van toepassing zijn op uw buurt. Berichten van de rijksoverheid zijn niet op deze website te vinden. Deze website bestaat uit drie onderdelen: e-mailservice, app en online. Voor de e-mailservice kunt u zich abonneren, zo ontvangt u automatisch besluiten en andere berichten. De app kunt u downloaden. En online zijn berichten te bekijken.

Online editie Lekker wonen beurs

Op zaterdag 7 november vindt de derde editie van de Lekker Wonen Beurs plaats. Deze wordt mede georganiseerd door Agem. Vanwege de situatie rondom Covid-19 zal dit de allereerste online editie worden.  Zo worden er twaalf inspirerende en informatieve webinars uitgezonden. De onderwerpen variëren van energie besparen en verduurzamen, het toekomstbestendig maken van je woning tot financieringsmogelijkheden van een nieuwe woning. Inschrijven voor de webinars en andere informatie vind je op www.lekkerwonenbeurs.nl

Digitale editie Achterhoekse Duurzame Huizenroute

Ook de Achterhoekse Duurzame Huizenroute wordt dit jaar op zaterdag 7 november digitaal gehouden. Lekker huizen bekijken en inspiratie opdoen vanaf je eigen bank! Door middel van interessante video’s neemt het Agem Energieloket je digitaal mee naar verschillende mooie objecten met allerlei duurzame toepassingen. Kijk op www.agem.nl/huizenroute voor alle informatie.

Aankondiging ruimen gemeentegraven

In januari 2021 gaat de gemeente Winterswijk op de algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan een aantal gemeentegraven ruimen.
Het gaat om de volgende algemene graven:
D-11-10, D-12-10, D-12-11, D-12-12, D-12-13, D-12-15, D-12-16 en D-12-17.

Column door bestuurder

Wethouder Henk Jan Tannemaat schrijft ……

Samen

In Winterswijk deden we altijd alles samen. Zo hebben we al veel moois bereikt met elkaar. Je hebt natuurlijk de ‘kartrekkers’. Zij lopen voorop. Dan zijn er de ‘denkers’ die de weg uitstippelen en ‘handwerkers’ die de kar maken. Er zijn ook ‘koffiezetters’; steengoed in de verzorging. Deze Wenterse mix heeft in Winterswijk al veel mooie dingen voortgebracht. Zaken waar we nog steeds met elkaar veel plezier aan beleven. Denk aan de sportvoorzieningen, het Strandbad, de Winterswijkse Uitdaging, onze musea, het VVV kantoor, onze muziekverenigingen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Die kartrekkers, denkers, handwerkers en koffiezetters zijn synoniemen voor een grote groep inwoners die je ook een andere naam kunt geven: vrijwilligers. Het cement in onze samenleving. Dat blijft. Ook in deze tijd. Een periode waarin we wendbaar moeten zijn en vooruit willen blijven kijken. Omdat sommige zaken in deze tijd een nieuwe aanpak nodig hebben. Een frisse blik. Toekomstbestendig. Verandering en vernieuwing kunnen bedreigend voelen, maar als je met elkaar om tafel gaat en zorgt voor input vanuit een andere invalshoek, is dat ook enorm inspirerend! En zo gaan we samen op weg. Mét respect voor het verleden en behoud van wat goed is. Daarbij staan de vrijwilligers op de eerste plaats. Ik begon deze column met de zin: In Winterswijk deden we altijd alles samen. Laten we met elkaar afspreken dat we daarvan maken: in Winterswijk doen we alles samen.

Ik geef de pen door aan wethouder Elvira Schepers

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Actuele info

 •  Jonendwarsstraat

In verband met werkzaamheden is het eenrichtingsverkeer op de Jonendwarsstraat tot en met donderdag 31 december tijdelijk omgedraaid. De verplichte rijrichting is dan Schoolstraat naar de Tuinstraat.

Lopende maatregelen

Beukenhorstweg
Wierengastraat, Balinkesstraat, Mevr. Kuipers-Rietbergplein
Markt en Torenstraat
Wooldstraat
Gasthuisstraat
Kuipersweg
Bataafseweg
Tangelder Gorusstraat
Boterstraat
Schoolstraat

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Datum en activiteit

 • 28 oktober, Politiek forum om 19.30 uur
 • 2 november, Meedenken over vuurwerk in Winterswijk om 20.00 uur *
 • 3 november, Openbare raadsvergadering om 19.30 uur *
 • 5 november, Openbare raadsvergadering om 19.30 uur *
 • 7 november, Lekker wonen beurs, meer info www.lekkerwonenbeurs.nl *
 • 7 november, Achterhoekse Duurzame Huizenroute, meer info www.agem.nl/huizenroute *

*) Over de agenda-onderwerpen met een * wordt meer info gegeven elders in dit gemeentenieuws.

Vergaderingen

Openbare raadsvergadering 3 en 5 november 2020

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus wordt deze raadsvergadering langs digitale weg gehouden.
Op dinsdag 3 november vindt de eerste termijn plaats van de behandeling van de begroting 2021-2024 (agendapunt 1).
Op donderdag 5 november worden de overige agendapunten (2 tot en met 8) behandeld. Aansluitend volgt de tweede termijn van de behandeling van de begroting, gevolgd door besluitvorming.

 • Datum en tijd: Dinsdag 3 november en donderdag 5 november om 19.30 uur.
 • Vergadering bijwonen: U kunt de vergadering live volgen (of later terugkijken) op www.winterswijk.nl/gemeenteraad klik op ‘Uitzending bekijken’.
 • Agenda en stukken: Deze vindt u op www.winterswijk.nl/gemeenteraad.
 • Inspreken voor begroting: Insprekers hebben op 14 oktober de gelegenheid gehad in te spreken  over de programmabegroting 2021-2024 (agendapunt 1). Inspreken over de programmabegroting is daarom in deze vergadering niet meer mogelijk. Als u over andere onderwerpen wilt inspreken, meld u dan uiterlijk 5 november voor 11.30 uur met  uw naam en telefoonnummer aan bij de griffie.
 • Meer informatie: griffie@winterswijk.nl of (0543) 543 543.
Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu en bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning

 • Laan van Napoleon 16 (bouwen)
 • Zuilenesstraat 25 (bouwen/handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening)

Verleende omgevingsvergunning bouwen

 • Toebesbrink 28
 •  Wooldstraat 49

Verleende omgevingsvergunning tijdelijke afwijking bestemmingsplan

 •    Kobstederweg 13-218

Wet Milieubeheer activiteitenbesluit

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Tinbergenstraat 36 (zaaknr. 212458)

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Tinbergenstraat 36 te Winterswijk voor het starten van een installatiebedrijf in een gedeelte van het bedrijfsgebouw.
De melding en de bijbehorende bijlagen ligt vanaf 28 oktober 2020 gedurende twee weken op verzoek ter inzage bij de receptie, Stationsstraat 25. Bij binnenkomst graag even melden bij de receptie. Hier zullen zij u verder informeren. Deze bekendmaking is uitsluitend informatief. Het is niet mogelijk bezwaren tegen deze melding in te dienen.

Ruimtelijke ordening

 •   Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Jachthuisweg 18

Regelgeving

 • Ter inzage legging - Concept programma wegverkeerslawaai  

Ter inzage

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. U wordt op onze website doorverwezen naar de juiste sites. Bent u daartoe niet in staat, neem dan contact op via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543. Wij zoeken met u naar een passende oplossing. 

Mediation

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit kan mediation soms uitkomst bieden. Er wordt dan geprobeerd om onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, tot een oplossing te komen. Er zal dan worden bekeken of mediation in uw geval geschikt is. Indien gekozen wordt voor mediation wordt de bezwaarprocedure zolang stilgelegd. Meer informatie over mediation kunt u vinden op www.winterswijk.nl.

Besluiten van het college van B en W

Op 13 oktober 2020 heeft het college besloten over het volgende onderwerp:

 1. Tussenrapportage Samen aan het stuur
 2. Huisvesting Samen aan het Stuur

Op 20 oktober 2020 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1. Deelname aan werkgeversvereniging VNOG
 2. Wijziging beleidsregels Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob)
 3. Regenbooggemeente Winterswijk
 4. Onderzoek financiering sport in Winterswijk
 5. Nota sport en bewegen
 6. Nader onderzoek locatiekeuze nieuw bedrijventerrein Winterswijk

Op 22 oktober heeft het college besloten over het volgende onderwerp:

 1. Terugkeer zaterdagmarkt naar de Markt vanaf zaterdag 24 oktober 2020

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar de pagina https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_BenW/Besluitenlijsten_college