Gemeentenieuws 20 april 2021

Met onder andere samen met een ecoloog ontdekken wat er op uw erf leeft, uitnodiging om digitaal kop koffie te drinken met burgemeester, horecaondernemer gezocht voor sportkantine, gewijzigde afvalinzameling met Koningsdag.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Actualiteiten

Bijzondere vogels op uw erf? Op pad met een ecoloog!

Hoort u ‘s nachts dierengeluiden die u niet kunt plaatsen? Of ziet u soms sporen op uw erf, waarbij u nieuwsgierig bent wie de ‘afzender’ is? De Winterswijkse erven in het buitengebied zijn rijk aan vele soorten vogels en zoogdieren. Als gemeente maken we ons sterk om deze diersoorten te beschermen. Daarom brengen we de verschillende vogel- en diersoorten op Winterswijkse erven in kaart. Woont u in het buitengebied? Dan komen we ook graag bij u langs!

Soortenmanagement

Door een soortenmanagementplan op te stellen voor alle vogel- en diersoorten die voorkomen op de erven in Winterswijk, weten we straks als gemeente waar de beschermde dieren verblijven. En waar bijvoorbeeld extra verblijfplaatsen of nesten nodig zijn. Bovendien is het ook voor verbouwingen en bouwprojecten handig om van tevoren te weten welke dieren zich waar bevinden, zodat vergunningen sneller afgegeven kunnen worden en de schop eerder in de grond kan.

Meld u gratis aan!

Vind u het interessant om samen met een ecoloog te ontdekken wat er zoal op uw erf leeft? Of wilt u tips over hoe u uw erf nog aantrekkelijker kan maken voor dieren? Meldt u zich dan gratis aan via nationaallandschap@winterswijk.nl. Het onderzoek wordt vanaf de tweede week van mei uitgevoerd.

Drukte in de kringloopwinkel

Het is voorjaar, iedereen is aan het opruimen geslagen. Schuurtjes, kelders en zolders worden uitgemest en overbodige spullen zoeken een nieuw plekje. Vaak wordt dan de kringloopwinkel als eerste plek aangedaan omdat de spulletjes dan nog een tweede of derde leven kunnen krijgen.

In Winterswijk gaan de meeste inwoners naar Kringloop Aktief

De winkel heeft regels voor het brengen van spullen. Zij willen alleen verkoopbare spullen ontvangen. Deze kunnen zowel naar het innamepunt van de winkel aan het Handelscentrum als naar het ROVA-milieubrengstation aan de Leeghwaterweg gebracht worden. Hier zijn medewerkers van Aktief aanwezig. De winkel mag spullen weigeren. Alle dingen die ze innemen worden eigendom van de winkel. Als deze spullen niet verkocht worden zijn ze zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van deze spullen en kost het kringloopwinkel Aktief geld.

Aktief kijkt op een andere manier naar uw vondsten op zolder dan u dat zelf doet

Op dit moment puilen de winkels uit met spullen en is de kringloop maar beperkt open vanwege corona. Ook dit zorgt er voor dat spullen geweigerd kunnen worden waarvan u denkt dat ze in de kringloopwinkel thuis horen. We rekenen op uw begrip hiervoor. Spullen die niet als kringloopgoederen geaccepteerd worden, kunt u tegen betaling inleveren op het milieubrengstation of op laten halen. Meer informatie hierover op www.rova.nl. Meer informatie over Kringloop Aktief leest u op: https://www.aktiefonline.nl/kringloopwinkels/winterswijk

Digitaal kopje koffie drinken met de burgemeester

Dinsdag 6 april heeft burgemeester Joris Bengevoord samen met zes Winterswijkers een digitaal kopje koffie gedronken. De deelnemers varieerden in leeftijd van 18 tot 69 jaar. Verschillende onderwerpen kwamen op tafel waaronder het Winterswijks Volksfeest, te hard rijdende auto´s, te grote tractoren op smalle wegen, omschakelen naar biologische landbouw, parkeeroverlast in smalle straten en vaccinatie voor kwetsbare thuiswonenden boven 18 jaar. Burgemeester Joris Bengevoord: “Ik vind het heel plezierig om Winterswijkers op deze manier te ontmoeten en te spreken. Ik hoor graag wat er leeft en speelt. Ook vind ik het leuk om zo bij mensen in huis te mogen kijken. Ik kijk alweer uit naar de volgende keer.”

Volgende keer thema Vrijheid

Op maandag 3 mei om 09.00 uur is de eerstvolgende mogelijkheid om digitaal een kopje koffie te drinken met de burgemeester. Het thema van deze bijeenkomst is vrijheid. Omdat de ontmoeting net voor 4 mei, Dodenherdenking en 5 mei, Bevrijdingsdag is. Aanmelden kan door een mail te sturen voor 30 april naar evenementen@winterswijk.nl.

Openingstijden rondom Koningsdag

Op maandag 26 en dinsdag 27 april is het gemeentekantoor gesloten.

Veel zaken kunt u bij ons online regelen via onze website
We werken op afspraak. U kunt telefonisch een afspraak maken. Onze openingstijden leest u hier.  U kunt ook contact met ons opnemen via telefoonnummer (0543) 543 543.

Woensdag 28 april zijn we er weer voor u.

Gezocht: horecaondernemer voor sportkantine

Er is niets gezelliger dan na het sporten nog even nazitten met team en supporters. Daar hoort een sfeervolle sportkantine bij, waarin sporters in een gemoedelijke omgeving kunnen bijpraten over wedstrijden en overwinningen kunnen vieren. Bent u horecaondernemer en lijkt het u leuk om het sportcafé van maar liefst 260m2 in het sportcomplex aan de Parallelweg 9 in Winterswijk nieuw leven in te blazen? Dan bent u degene die we zoeken!

Gezonde sportkantine

Naast het bieden van een hoop gezelligheid, een hapje en een drankje, vinden we het als gemeente belangrijk om ook na het sporten met gezondheid bezig te blijven. In een kantine, die klanten verleidt om gezonde keuzes te maken. Het broodje gezond moet als het ware meer in het oog springen dan het broodje kroket. Hoe daar invulling aan te geven is, heeft het Voedingscentrum in een aantal richtlijnen voorgeschreven. Wij zijn benieuwd naar uw ideeën. Hoe zou u deze richtlijnen toepassen in de Winterswijkse sportkantine?

Het sportcomplex heeft veel te bieden

Het sportcomplex omvat naast het sportkantine, drie sportzalen, een Top Turnhal en facilitaire ruimten. De openingstijden van het sportkantine zijn gekoppeld aan de sportmomenten van de Winterswijkse verenigingen. Deze liggen voornamelijk in de avond- en weekenduren.

Wat bieden wij u

U bent als exploitant verantwoordelijk voor de gezonde sportkantine. De gemeente Winterswijk biedt de exploitant een huurovereenkomst voor de periode van drie jaar met een eventuele verlengingsmogelijkheid van twee keer over één jaar. De huurprijs van de sportkantine kan worden beïnvloed door de resultaten die de exploitant behaalt in de ombuiging van sportcafé naar sportkantine.

Heeft u interesse?

Heeft u de horeca-ervaring, het enthousiasme en het juiste plan om een succes te maken van de gezonde sportkantine? Mail uw interesse met uw plannen dan uiterlijk 18 mei 2021 naar gebouwenbeheer@winterswijk.nl, ter attentie van Simone Slotboom, onder vermelding van Exploitatie Sportkantine. Voor vragen kunt u via (0543) 543 543  contact opnemen Simone Slotboom. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Samen zorgen we voor een duurzaam en gezond Winterswijk

‘Maak het oplichters niet te makkelijk’

Deze maand besteden we aandacht aan de campagne ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ van het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met andere partijen. Deze week leest u tips om phishing of smishing te voorkomen.

Hoe gaat een oplichter te werk?

In een bericht (bijvoorbeeld een sms of e-mail) wordt gevraagd om te klikken op een link of om in te loggen. Die link kan bijvoorbeeld leiden naar een valse website van een bank, waarin u gevraagd wordt om uw gegevens in te vullen. Zo proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot uw computer of persoonlijke gegevens. Deze manier om gegevens te achterhalen heet phishing (letterlijk: ‘hengelen’) als het gaat om e-mailberichten. Als dergelijke berichten via sms worden verzonden, wordt dat smishing genoemd. Met die gegevens kunnen internetcriminelen u vervolgens veel geld afhandig maken.

Trap er niet in. Wat kunt u zelf doen?

Gaat het om geld? Gaat het om belangrijke gegevens? Is er haast bij? Let op! Eerst checken, dan klikken. Controleer de link op checkjelinkje.nl.

Wilt u meer informatie of hulp?

Bekijk dan de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl U vindt hier praktische tips en voorlichtingsfilmpjes. Ook kan Claudia Bosscher van het Sociaal Team de Post u verder helpen. Zij is telefonisch bereikbaar op (06) 127 213 85 of via  e-mail cbosscher@winterswijk.nl

Inzameling van wikkel- en stretchfolie en wikkelnet 

Zaterdag 24 april is er voor particulieren weer een mogelijkheid om wikkelfolie, stretchfolie en wikkelnet in te leveren. Het aanbieden kan tussen 10.00 en 12.00 uur op locaties in de buurtschappen. Er kan maximaal 25 kg worden gebracht. Vanwege het beperken van contacten door Covid-19 worden er geen kosten berekend. De locaties en de voorwaarden leest u op www.wclwinterswijk.nl

Gewijzigde afvalinzameling met Koningsdag

Op Koningsdag (dinsdag 27 april) worden geen afval en grondstoffen ingezameld in de gemeente Winterswijk. De containers worden op een andere dag geleegd. De afvalinzameling van dinsdag 27 april vindt plaats op zaterdag 1 mei.

Het kan voorkomen dat op een ander tijdstip wordt ingezameld dan u gewend bent. Wij vragen u daarom de container op de dag van inzameling vóór 7.00 uur aan de straat neer te zetten.

Gewijzigde openingstijden

Het ROVA-Klantcontactcentrum is gesloten op dinsdag 27 april.

Blijft u ook op de hoogte via de ROVA-app?

Via onze ROVA-app kunt u altijd de juiste inzameldagen terugvinden. Zelfs de gewijzigde inzameldagen rond de feestdagen. Het mooie van de ROVA-app is dat u een melding kunt instellen, zodat u vooraf een herinnering krijgt wanneer wij langskomen om uw afval op te halen. De actuele inzameldagen vindt u daarnaast ook nog op www.rova.nl/inzamelkalender. De ROVA-app is te downloaden in de Apple Appstore of de Google Play Store.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met het ROVA-Klantcontactcentrum, telefoon (0543) 54 54 54 of www.rova.nl/contact. Het ROVA-Klantcontactcentrum is bereikbaar op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur en op zaterdagen van 10.00 tot 15.00 uur.

Verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Actuele informatie

Tuberweg

Door werkzaamheden is het fietspad van 3 tot en met 7 mei afgesloten. Er geldt een omleiding.

Lopende maatregelen

 • Albert Schweitzerlaan
 • Morgenzonweg
 • Olden Goorweg

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

 • 22 april, Openbare raadsvergadering om 19.30 uur. Vergadering bijwonen en de agenda en stukken: www.winterswijk.nl/gemeenteraad
 • 24 april, Inzameling wikkel- en stretchfolie en wikkelnet van 10.00 tot 12.00 uur. Meer info: www.wclwinterswijk.nl
 • 28 april, Digitaal spreekuur EUREGIO. Aanmelden via e-mail spreekuur@euregio.eu. Meer info: www.grensinfopunt.eu
 • 30 april, Kijkdag gevonden fietsen van 10.00 uur tot 11.00 uur
 • 1 mei, Verkoopdag gevonden fietsen van 10.00 uur tot 11.00 uur
 • 3 mei, Digitaal kopje koffie drinken om 9.00 uur met burgemeester. Aanmelden voor 30 april naar evenementen@winterswijk.n
Vergaderingen

Openbare vergadering Adviescommissie Cultuurhistorie

U bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.

 • Datum, donderdag 22 april
 • Tijd, 16.00 uur
 • Locatie, Gemeentekantoor, Stationsstraat 25 in Winterswijk
 • Agenda en stukken, presentatie projectplan voor het fonds cultuurparticipatie ‘Ode aan het landschap’, bezoekerscentrum Steengroeve, Bijpraten over beschrijvingen van aardkundig en/of archeologisch/historische bijzondere plekken in Winterswijk, volledige agenda vindt u op: https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_BenW/Adviesorganen/Adviescommissie_Cultuurhistorie
 • Bijwonen, in verband met de corona crisis zijn er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wenst u aanwezig te zijn als toehoorder tijdens deze vergadering graag aanmelden via Marieke Navis, e-mail mnavis@winterswijk.nl
Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Verleende omgevingsvergunning milieu

 • Parallelweg 4

Wet Milieubeheer activiteitenbesluit

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Geldereschweg 102 (zaaknr. 217842)

Officiële bekendmakingen leest u hier www.winterswijk.nl/bekendmakingen

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten