Gemeentenieuws 10 augustus 2021

Met onder andere een nieuwe uil voor het Vrijheidspark, de Actief Wandel Challenge en het nieuwe 75-jarigen project.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Actualiteiten

Winterswijkse uil komt naar het Vrijheidspark

Een ode aan de Winterswijkse steengroeve, midden in het centrum. In het Vrijheidspark staat vanaf half september dit prachtige speeltoestel in de vorm van een uil. De uil verwijst naar de oehoe die in de steengroeve broedt. Ook de rotsen rondom het toestel zijn een knipoog naar het Winterswijkse buitengebied.

Klimmen en klauteren

Het houten toestel is voor de kleinste Winterswijkers een vrolijke aanvulling op het centrum. Kinderen kunnen straks via verschillende obstakels en routes omhoog klimmen, om helemaal bovenin door de ogen van de uil naar Winterswijk te kijken. De rots waar de uil op staat krijgt klimgrepen en aan de zijkant komt een glijbaan.

Vrijheidspark bijna klaar

Met de komst van de uil is de afronding van de vernieuwing van het Vrijheidspark in zicht. Verouderde straten zijn omgevormd tot een levendig en groen park, waar het straks voor bezoekers en omwonenden, van jong tot oud, aangenaam vertoeven is. Door de ronde vormen ontstaan er meerdere pleintjes en op één van die pleintjes – achter de burgemeesterswoning – staat vanaf september het speeltoestel. Het wordt een blikvanger van bijna 4,5 meter hoog.

 

Doe mee aan de Actief Wandel Challenge

Wandelen is voor iedereen een gezonde en simpele manier om buiten te bewegen, te genieten van de omgeving en met elkaar in gesprek te gaan. Daarom bieden we u een wandelprogramma van 12 weken aan, onder begeleiding van beweegmakelaars Mitchel en Ria, buurtsportcoach Jos en docent aan het Graafschap college Wouter. Met het programma gaat u de uitdaging aan om uw wandelafstand op te bouwen naar 3, 5 of zelfs 10 kilometer.

Het programma
We organiseren de wandelingen op en rond het sportpark van atletiekvereniging Archeus, zodat u in een veilige omgeving kunt beginnen. Naast een warming-up en een wandeling, worden er oefeningen gedaan om looptechnieken, evenwicht, kracht en beweeglijkheid te verbeteren. Ook bieden we cursussen aan zoals ‘gezonde leefstijl en voeding’ (gegeven door Renate Grevers) en ‘Valpreventie’ (gegeven door het Budocentrum). Mochten de wandelingen bij de atletiekbaan bevallen, dan kunnen we ook buiten de baan mooie routes wandelen. En mocht uw behandelaar of begeleider ook graag meewandelen, dan is hij of zij natuurlijk van harte welkom.

 • Locatie: AV Archeus, Vredenseweg 136, Winterswijk
 • Wanneer? Iedere donderdagavond van 18:00-19:00 uur of vrijdagochtend van 10:00-11:00 uur​​​​​​.
 • Start: donderdag 2 september om 18:00 uur en vrijdagochtend 3 september om 10.00 uur.​​​​​​
 • Doelgroep: Startende wandelaars, volwassenen en senioren

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar actief@winterswijk.nl onder vermelding van uw naam, leeftijd en telefoonnummer, en de keuze voor donderdagavond of vrijdagmorgen.

Meer informatie vindt u op www.actiefwinterswijk.nl.

 

De maand van de opvoeding komt er aan

Oktober is de Maand van de Opvoeding in de Achterhoek. Samen met de gemeente Winterswijk organiseert het Preventie Platform Jeugd deze maand allerlei gratis activiteiten rond opvoeden en opgroeien. Er zijn inspirerende sprekers, activiteiten voor jong en oud en je ontmoet andere ouders. Geef je op en doe mee, dan maken we er een mooie oktobermaand van!

Aanbod voor ouders, kinderen en pubers

Ga voor het programma naar preventieplatformjeugd.nl/maand-van-de-opvoeding. Via deze website meld je je aan voor de verschillende (online) activiteiten. Het programma vullen we de komende tijd steeds verder aan, dus houd de website in de gaten, of volg het Preventie Platform Jeugd op Facebook om op de hoogte te blijven.

Over het Preventie Platform Jeugd

Het Preventie Platform Jeugd is een samenwerking van verschillende (zorg) organisaties en de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Naast de Maand van de Opvoeding organiseert het Preventie Platform Jeugd het hele jaar door allerlei (gratis) trainingen en workshops rond opvoeden en opgroeien.

 

Ouderenadviseurs starten met 75-jarigen project

Eind augustus krijgen Winterswijkers die dit jaar 75 jaar worden (of al geworden zijn) een felicitatiekaart in de brievenbus. Daarin kondigen de ouderenadviseurs een vrijblijvend deurbezoek aan, waarbij u als 75-jarige een informatiemap met advies en tips ontvangt over allerlei onderwerpen. Denk daarbij aan financiën, voorzieningen aan huis, wonen, zorg en mantelzorg, verkeer en parkeren, belangenbehartiging en activiteiten en cursussen. De ouderenadviseurs starten dit project, zodat mensen zo lang mogelijk gezond en zelfredzaam kunnen blijven.

Informatie is voor alle senioren

U kunt zelf ook contact leggen met de ouderenadviseurs voor meer informatie of voor het maken van afspraak voor een adviesgesprek aan huis. Via telefoonnummer (06) 127 213 85 of mailadres cbosscher@winterswijk.nl neemt u daarvoor contact op met Claudia Bosscher (coördinator ouderenadviseurs). Bij het huisbezoek houden de ouderenadviseurs zich aan alle geldende coronamaatregelen, zodat het gesprek op een veilige manier plaatsvindt. De advisering van de ouderenadviseurs is gratis, laagdrempelig en aanvullend op de professionele ondersteuning.

Meer informatie?

Informatie vindt u in de folder Ouderenadviseurs Winterswijk. Deze folder is onder andere af te halen bij de Post aan de Balinkesstraat 4. Over voorzieningen voor ouderen is ook informatie te vinden op de website www.wijwinterswijk.nl.

 

Geen Gemeentenieuws

Op dinsdag 17 augustus verschijnt er geen Gemeentenieuws. De eerstvolgende uitgave van het Gemeentenieuws is op dinsdag 24 augustus.

 

Wet Basisregistratie Personen

Opgelet: voornemen tot uitschrijving uit de Basisregistratie Personen

Uit onderzoek is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de Wet Basisregistratie personen (Wet BRP) staan ingeschreven. Het gemeentebestuur heeft daarom het voornemen deze personen uit te schrijven. De gevolgen hiervan zijn dat deze personen geen gebruik meer kan maken van overheidsvoorzieningen (zoals aanvraag paspoort, kinderbijslag, AOW enzovoort). Het is daarom van groot belang zo spoedig mogelijk aangifte van verhuizing te doen. Onderstaande personen zijn ook aangeschreven en dienen binnen vier weken na verzenddatum van het voornemen contact op te nemen met het team Burgerzaken via telefoonnummer (0543) 543 543. Indien deze personen zich niet binnen deze periode melden, worden zij uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen.

Voorletters en geslachtsnaam:

Geboortedatum:

Verzenddatum voornemen:

L. Amadou

15-06-2001

04-08-2021

A.F. Yaman

19-06-1993

04-08-2021

Ajmal Safi

08-01-2001

04-08-2021

Sabah Mohamed Abobaker Osman

01-01-1967

04-08-2021

M. Amir

25-09-1987

04-08-2021

W. Jacinto De Melo

08-04-1988

04-08-2021

S.T. Wong

01-07-1981

04-08-2021

P. Bakker

16-01-1965

04-08-2021

J. Janssen

23-05-1999

04-08-2021

M.P. Wawrety

27-07-1977

04-08-2021

 

Vrijwilligerspunt zoekt versterking!

Het vrijwilligerspunt ondersteunt inwoners die vrijwilligerswerk zoeken, maar nog niet precies weten wat ze willen doen. Ook helpen ze organisaties en verenigingen om vrijwilligers te werven. Op deze manier  brengt het vrijwilligerspunt vraag en aanbod bij elkaar en ontstaan er mooie matches tussen inwoners en organisaties. 

Twee vacatures

Om dat te blijven doen, zoekt het vrijwilligerspunt versterking in de coördinerende taken. Ben jij een kei in het contact maken met mensen en organisaties? Vind jij het een uitdaging om te coördineren en te  ondersteunen?  En geniet je ervan als alles op rolletjes loopt en je iets hebt kunnen betekenen voor de medemens?  Dan zijn deze vacatures misschien iets voor jou:

 • Vrijwilligerscoördinator
 • Coördinator Kluspunt en klussers

Meer informatie over deze vacatures vindt u op www.winterswijkdoet.nl onder het kopje ‘vacatures’ of via info@winterswijkdoet.nl.

Alleen telefonisch bereikbaar

Van maandag 2 augustus tot en met vrijdag 27 augustus is het Vrijwilligerspunt fysiek gesloten. Het Kluspunt neemt tijdens deze periode geen klussen aan.  Automaatje en het Vrijwilligerspunt zijn ‘s ochtends van 09:00 tot 12:00 uur te bereiken onder tel nr. 0543 – 200036.

Verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Actuele maatregelen

Waliënseweg

In verband met onderhoudswerkzaamheden en aanpassingen aan de schoolzone ter hoogte van basisschool 't Waliën en het kruisingsvlak met de Schaapsweg is de weg tussen de Waliënsestraat en de Schaapsweg afgesloten voor alle verkeer van donderdag 12 tot en met vrijdag 27 augustus. Er geldt een omleiding. 

Vrijheidspark

In verband met het verkeersluw maken van het Vrijheidspark zijn de volgende maatregelen vanaf donderdag 29 juli van kracht:

 • Geslotenverklaring voor alle motorvoertuigen tussen de Torenstraat en Wierengastraat;
 • Eenrichtingsverkeer met uitzondering van (brom-) fietsers op het gedeelte Jeugdkerkstraat tussen de  Schoolstraat en inrit oude ING;
 • Eenrichtingsverkeer met uitzondering van (brom-) fietsers op het gedeelte Schoolstraat tussen de Wierengastraat en Jeugdkerkstraat;
 • Tijdens afsluiting van de Torenstraat, de Burgemeester Bosmastraat aanmerken als doodlopende weg met uitzondering van (brom-) fietsers ter hoogte van de Wilhelminastraat. Parkeerplaatsen Raadhuis, Rabobank en stad Munster zijn bereikbaar.

Lopende maatregelen

 • Olden Goorweg
 • Albert Schweitzerlaan
 • Wooldstraat
 • Waliënseweg

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.