Gemeentenieuws 21 december 2021

Met onder andere renovatie met milieuvriendelijk asfalt, Centrum Duurzaam Winterswijk open in kerstvakantie, ja/ja sticker, eenmalige tegemoetkoming energiekosten voor lage inkomens, inzameldagen afval, trainingen door Preventie Platform Jeugd.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Actualiteiten

Greuneweg en Grote Heldersweg gerenoveerd met milieuvriendelijk asfalt

De Greuneweg en de Grote Heldersweg in Winterswijk zijn opgeknapt. Een klus dat bij het reguliere wegenonderhoud hoort. Bij deze renovatie is door Abbink Boekelo Wegenbouw gebruik gemaakt van Ecofalt: een duurzame, milieuvriendelijke vorm van asfalteren.

Duurzaam en milieuvriendelijk asfalteren

Door een aantal van de gebruikelijke grondstoffen in te wisselen voor grondstoffen die minder belastend zijn voor het milieu is Ecofalt een duurzame en milieuvriendelijke vorm van asfalteren. Een belangrijke eigenschap van deze nieuwe grondstoffen is dat ze niet verhit hoeven worden om ze te kunnen verwerken in de wegenbouw. Dit betekent 100% vermindering van gas- en CO2 uitstoot. Voor een reguliere weg van 100 meter lang en 5 meter breed betekent dit een besparing van maar liefst 1.575 m3 gas; een gemiddeld gasverbruik van een huishouden op jaarbasis.

Daarnaast bestaat de onder en tussenlaag uit gerecycled asfaltgranulaat, dus daarmee worden laagwaardige afvalproducten opgewaardeerd tot grondstoffen die weer tientallen jaren gebruikt worden. Het voordeel van koude productie is eveneens dat er bij het productieproces geen schadelijke emissies worden uitgestoten.

Centrum Duurzaam Winterswijk geopend in de kerstvakantie

Inwoners en ondernemers met vragen over duurzaamheid zijn ook in de kerstvakantie van harte welkom in het Centrum Duurzaam Winterswijk. Het Centrum Duurzaam Winterswijk zit in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Het is centrum is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag 31 december is het Centrum Duurzaam Winterswijk gesloten.

Kennis en inspiratie

Het Centrum Duurzaam Winterswijk is een kenniscentrum en inspiratiecentrum op het gebied van duurzaamheid. Via de thema’s energietransitie, klimaatadaptatie, biodiversiteit, kringlopen en cultuurhistorie wordt duurzaamheid op een laagdrempelige manier zichtbaar, tastbaar en beleefbaar gemaakt.

Informatie

Inwoners kunnen bijvoorbeeld in het Centrum Duurzaam Winterswijk terecht voor informatie over energie besparen, het opwekken van duurzame energie en de mogelijkheden voor subsidies en leningen. Maar ook informatie over lokale acties en initiatieven op het gebied van duurzaamheid is in het Centrum Duurzaam Winterswijk te vinden.

Bereikbaarheid en meer info

Het Centrum Duurzaam Winterswijk is ook telefonisch en per e-mail bereikbaar:

Kijk voor meer informatie op www.duurzaamwinterswijk.nl/centrum.

Minder ongeadresseerd reclamedrukwerk in Winterswijk

De gemeenteraad heeft besloten dat per 1 april 2022 ongeadresseerde reclamefolders alleen mogen worden bezorgd bij mensen die de folders willen ontvangen. We voeren daarom een ja/ja sticker in. Met een ja/ja sticker op de brievenbus geven bewoners van dat adres aan dat ze naast de huis-aan-huis krant ook ongeadresseerde reclamefolders willen ontvangen.

Wat verandert er?

Vanaf 1 april mag in een brievenbus zonder sticker alleen nog de huis-aan-huis krant worden bezorgd. Wanneer er geen sticker is, mogen bezorgers geen ongeadresseerde reclamefolders in de brievenbus stoppen. De nee/nee sticker blijft. Daarmee geeft u aan dat u ook geen huis-aan-huis krant wilt.

Duurzaamheid

De gemeenteraad heeft gekozen voor de ja/ja sticker omdat in gemeenten waar deze al is ingevoerd het aantal ongeadresseerde reclamedrukwerk met 30 tot 40 % is afgenomen. Dat scheelt papier, inkt, transportkosten en minder afval.

Ja/ja sticker

Als u ongeadresseerde reclamefolders wilt ontvangen na 1 april kunt u binnenkort de ja/ja sticker onder andere bij het Gemeentekantoor ophalen.

Corsocultuur op UNESCO-lijst Immaterieel Erfgoed

De Nederlandse corsocultuur heeft vorige week donderdag internationale erkenning gekregen. De UNESCO heeft de corsocultuur ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Het bloemencorso in Winterswijk, dat al sinds 1906 bestaat, is hier onderdeel van. Voor burgemeester Joris Bengevoord reden om een bloemetje te overhandigen aan Hans Smit, president van de Vereeniging Volksfeest.

Eenmalige tegemoetkoming energiekosten voor lage inkomens

Voor lage inkomens komt er in 2022 een tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen. Omdat in de media hierover berichten zijn verschenen, bellen veel inwoners naar de gemeente. Hieronder leest u alle informatie die op dit moment bij ons bekend is.

Tegemoetkoming aanvragen nu nog niet mogelijk

U hoeft nu dus nog niets te doen. De gemeente en werkleerbedrijf Fijnder wachten nog op wetgeving van het kabinet. Zodra we de regeling kunnen uitvoeren, maken wij bekend wie in aanmerking kan komen. Ook informeren wij u dan hoe u de tegemoetkoming kunt aanvragen. Dit kunt u dan onder meer lezen in het Gemeentenieuws, op www.winterswijk.nl en op de socialmediakanalen van de gemeente Winterswijk.

Eenmalig en generiek

De tegemoetkoming wordt eenmalig en generiek. Iedereen die er recht op heeft, krijgt hetzelfde bedrag.

Nu problemen met betaling energierekening?

Heeft u nu problemen met de betaling van uw energierekening? Neem dan contact op met uw energieleverancier om een betalingsregeling te treffen. Lukt dit niet en dreigt u afgesloten te worden? Neemt u dan telefonisch contact op met sociaal team de Post via nummer (0543) 543 960. Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. U kunt ook een e-mail sturen naar depost@winterswijk.nl, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Inzameldagen 2022 en gewijzigde openingstijden milieubrengstation

Ook in 2022 komt ROVA weer langs in uw gemeente om uw containers voor afval en grondstoffen te legen. De inzameldagen huishoudelijk afval voor 2022 zijn inmiddels bekend. U vindt de inzameldagen voor uw adres in de ROVA-app of op www.rova.nl/inzamelkalender.  

Uw inzameldagen bekijken

Op de inzamelkalender van ROVA ziet u snel en eenvoudig wanneer de ROVA uw containers komen legen in 2022. U kunt de inzamelkalender op verschillende manieren bekijken:

  •  ROVA app

Heeft u een smartphone of tablet? Dan kunt u de gratis ROVA-app downloaden via de App Store en Google Play Store. In de app stelt u éénmalig uw adres in, daarna heeft u altijd alle informatie over inzameling van afval en grondstoffen bij de hand.

  • ROVA website

Heeft u geen smartphone of tablet? Dan kunt u uw postcode en huisnummer invoeren op www.rova.nl/inzamelkalender. U krijgt dan direct de volledige jaarkalender met inzameldagen in beeld.

  • Papieren kalender

U kunt ook een papieren inzamelkalender aanvragen via het ROVA-Klantcontactcentrum, telefoonnummer: (0543) 54 54 54. Het ROVA-Klantcontactcentrum is op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar en op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

Gewijzigde openingstijden met de feestdagen

Het milieubrengstation aan de Leeghwaterweg 10 in Winterswijk is op zaterdag 25 december en zaterdag 1 januari gesloten.

Winterswijk Drempelvrij | help je mee?

Buiten op straat, op de stoep zijn nog veel obstakels. Het zijn vaak onbewuste drempels die we allemaal weleens opwerpen. De situaties op de foto’s spreken voor zich. En ook als gemeente geven we niet altijd het beste voorbeeld. Ga er maar aan staan in een rolstoel, achter een rollator of met een blindenstok! De straat en de stoep, die zijn er voor iedereen. En iedereen kan hier heel eenvoudig mee helpen. Jij ook?

In Winterswijk willen we dat iedereen mee kan doen. Daarom willen we de letterlijke en figuurlijke drempels om ‘mee te doen’ weghalen. Dat doet de gemeente onder andere met huisaanpassingen, automatische deuren in openbare gebouwen, regenboog-zebrapaden, websites voor slechtzienden en rolstoeltoegankelijke openbare toiletten.

Meer info over een Drempelvrij Winterswijk of aanmelden voor de nieuwsbrief: https://werkaanwinterswijk.nl/drempelvrij

Activiteiten door Preventie Platform Jeugd

Het Preventie Platform Jeugd biedt in januari twee trainingen aan. De training KIES en een Weerbaarheidstraining voor meiden in het voortgezet onderwijs.

KIES; spel- en praatgroep voor kinderen in een scheiding

KIES staat voor Kind In Een Scheiding. De KIES-training bestaat uit acht bijeenkomsten met een groep van 6 tot 12 kinderen die een scheiding hebben meegemaakt.

Start 13 januari

De eerste bijeenkomst van de KIES spel- en praatgroep is op donderdag 13 januari (vervolgdata: 20 & 27 januari, 3, 10, 17 & 24 februari en 10 maart 2022) en duurt van 12.30 tot 13.30 uur. Er zijn twee ouderbijeenkomsten: op maandag 10 januari en donderdag 10 maart om 16.30 uur. Alle bijeenkomsten zijn op de Sint Jorisschool, Waterhoen 1 in Lichtenvoorde. Aanmelden graag vóór 3 januari.

Durf je wel?!

Tijdens de weerbaarheidstraining leren meiden onder andere om nee te zeggen en hoe je je in bedreigende situaties kunt verdedigen. De training is voor alle meiden in het voortgezet onderwijs uit de gemeente Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterwijk.

Start 19 januari

De eerste training is op woensdag 19 januari (vervolgdata: 26 januari, 2, 9, 16 & 23 februari, 9 & 16 maart 2022) en duurt van 16.30 tot 17.30 uur. Alle bijeenkomsten zijn in Het Gele Park, Varsseveldseweg 47 in Lichtenvoorde.

Aanmelden

Aanmelden en meer informatie over deze trainingen en andere activiteiten van het Preventie Platform Jeugd via de website: www.preventieplatformjeugd.nl. Deze trainingen worden gratis aangeboden voor inwoners uit de 4 samenwerkende gemeenten: Winterswijk, Aalten, Oost Gelre & Berkelland

Verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Actuele maatregelen

Beukenstraat

In verband met een evenement is de Beukenstraat op 31 december afgesloten voor al het verkeer.

Lopende maatregelen

  • Vrijheidspark
  • Binnenboomweg
  • Greversweg
  • Torenstraat
  •  Eibergseweg

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Datum en activiteit

  • Tot en met 31 december, Digitale spreekuren over zorgverzekering voor inwoners met laag inkomen. Hiervoor kunt u online een afspraak maken via www.menzis.nl/gemeentepolis. De afspraak is op werkdagen en duurt maximaal 30 minuten.
  • 21 december, Digitale inloopavond over klimaatadaptatie van 19.30 tot 22.00 uur. Meer info: www.duurzaamwinterswijk.nl/klimaatadaptatie
Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Winkeltijdenverordening

Aanwijzing koopzondagen 2022

Op grond van artikel 4 lid 1 van de Winkeltijdenverordening Winterswijk hebben burgemeester en wethouders bij besluit van 14 december jl. voor 2022 de volgende koopzondagen aangewezen:

Gehele bebouwde kom

De zondagen: 30 januari, 27 februari, 27 maart, 24 april, 1 mei, 29 mei, 26 juni, 31 juli, 21 augustus, 25 september, 30 oktober, 27 november en de zondagen 11 december en 18 december.

De aangewezen vrijstellingsdata  gelden voor alle winkelbedrijven in de bebouwde kom. Voor gebiedsdelen buiten de bebouwde kom (dat wil zeggen de verschillende buurtschappen) zijn geen aanvragen ingediend en daarom ook geen koopzondagen aangewezen.  

Extra koopzondagen in juli en augustus

Naast bovenvermelde koopzondagen hebben burgemeester en wethouders op grond van artikel 4, lid 2 van de Winkeltijdenverordening voor de maanden juli en augustus 6 extra koopzondagen voor de gehele gemeente aangewezen, te weten de zondagen 10 juli, 17 juli, 24 juli, 7 augustus, 14 augustus en 28 augustus.

Algemene vrijstelling op feestdagen

Op grond van artikel 2 van de Winkeltijdenverordening geldt voor alle winkels in de gemeente een algemene vrijstelling voor winkelopenstelling op de volgende feestdagen, van 10.00 tot 20.00 uur:
tweede paasdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en tweede kerstdag. Ook op Koningsdag mogen winkels geopend zijn.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op onze website 
https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten