Winterswijk viert 75 jaar vrede en vrijheid

Op 31 maart is het 75 jaar geleden dat Winterswijk werd bevrijd. Vanaf die datum wordt er in de gemeente Winterswijk een groot aantal activiteiten georganiseerd rondom het thema 75 jaar vrede en vrijheid.

Diverse verenigingen organiseren bijzondere evenementen en activiteiten voor een respectvolle en feestelijke herdenking en viering van 75 jaar vrede en vrijheid in Winterswijk. Hieronder vindt u een overzicht van alle herdenkingen, vieringen en andere activiteiten die op dit moment al bekend zijn.

31 maart
De activiteiten starten op dinsdag 31 maart, de dag waarop Winterswijk werd bevrijd. Op die dag wordt op het Mevr. Kuipers-Rietbergplein het monument van de Stichting Monument 2020 voor 95 Winterswijkse oorlogsslachtoffers onthuld. Om 19.00 uur vindt in het Woold de jaarlijkse herdenking plaats bij het oorlogsmonument op de hoek Meerdinkweg - Holdersweg. Vanaf 20.00 uur houdt de Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging (KWOV) een speciaal bevrijdingsconcert in Theater De Storm. Peter Westera, Jan Nekkers en Gezelligheidskoor Gewoon Hollands verzorgen in de periode van eind maart tot 1 juni diverse optredens voor ouderen met liedjes uit de periode rond en kort na de Tweede Wereldoorlog.

5 april
Op zondag 5 april houdt rabbijn Awraham Soetendorp een lezing over vrijheid, democratie en rechtsstaat in de synagoge in de Spoorstraat.

26 april
Op zondag 26 april organiseert Vereniging Volksfeest Winterswijk in samenwerking met muziekvereniging Excelsior en Stichting Bevrijdingsconcert Winterswijk op de Markt een grootse viering van 75 jaar vrijheid en vrede in Winterswijk. In de middag zal er o.a. een bevrijdingsparade plaatsvinden met een taptoe van diverse Nederlandse en Duitse orkesten en een optocht van historische legervoertuigen. ’s Avonds vindt er een groots en feestelijk bevrijdingsconcert plaats.

1, 2 en 3 mei
Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 mei voert toneelvereniging Ons Genoegen Woold in samenwerking met Bühnenspielverein Rhede EV en de openbare basisschool in het Woold de toneelvoorstelling Boer’nleu in oorlogstied op. Deze voorstelling in de openlucht is gebaseerd op een waargebeurd verhaal rondom de bevrijding van het Winterswijkse buurtschap het Woold. Kijk voor meer op www.boerenleuinoorlogstied.nl.

3 mei
Op 3 mei houdt de stichting Toen, Nu en Dan een voorstelling in Theater De Storm. De voorstelling is het resultaat van een educatieprogramma  voor scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs. Centraal in dit project staat Mevrouw Heleen Kuipers-Rietberg, alias ‘Tante Riek’. Kijk voor meer informatie op https://toennudan.nl/.

4 mei
Op 4 mei is vanaf 19.45 uur de jaarlijkse bijeenkomst bij de Hendrik Vriezenbank in het centrum van Corle, voor restaurant De Woord. Het 4 mei comité nodigt belangstellenden uit om gezamenlijk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, waaronder buurtgenoot Hendrik Vriezen.

4 mei
Op 4 mei vindt de jaarlijkse Dodenherdenkingplaats. Het programma wordt later bekendgemaakt.

Meer informatie
Een actueel van alle activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid in de gemeente Winterswijk staat op www.winterswijk.nl/75jaarvrijheid.

Logo