Hochrath wonen & slapen krijgt predicaat Hofleverancier

Hochrath wonen & slapen aan het Europark in Winterswijk mag zich voortaan Hofleverancier noemen. Burgemeester Joris Bengevoord overhandigde de oorkonde maandagmiddag 11 januari aan de eigenaren Guido en Christien Hochrath.

Hochrath wonen & slapen bestond in 2020 honderd jaar. Vanwege dit jubileum heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander besloten het familiebedrijf het predicaat Hofleverancier toe te kennen.

Hochrath wonen & slapen

In 1920 vestigt het echtpaar Albertus en Sophia van ’t Laar zich aan de Leliestraat 5 in Winterswijk en begint hier met een eigen zaak als behanger en stoffeerder. In 1927 verhuist de zaak naar de Beukenhorstweg. In 1941 neemt zoon Hendrik Jan van ’t Laar de zaak over en wordt het bedrijf naar de Misterstraat 55 verplaatst. Naast het stofferen en behangen wordt hier ook gestart met de verkoop van meubels.
Als Hendrik Jan van ’t Laar in 1968 overlijdt, zet zijn echtgenote de zaak samen met haar schoonzoon Erwin Hochrath voort. In de jaren daarna verhuist het bedrijf naar verschillende panden in het centrum van Winterswijk. In het begin van deze eeuw dragen Erwin en Tini Hochrath de dagelijkse leiding van het bedrijf over aan hun zoons Haiko en Guido.

In 2009 komt aan het verblijf in het centrum van Winterswijk na 89 jaar een einde. Het bedrijf barst in het centrum door ruimtegebrek letterlijk uit zijn voegen. Op 26 september 2009 wordt de nieuwbouw aan het Europark feestelijk geopend en dat is tot op heden de thuisbasis van Hochrath wonen & slapen. Op dit moment wordt het familiebedrijf geleid door het echtpaar Guido en Christien Hochrath.  
Het karakter van het bedrijf is sinds 1920 sterk veranderd. Begon Albertus van ’t Laar als behanger en stoffeerder, nu kan bij Hochrath wonen & slapen alles worden aangetroffen hetgeen voor een complete woninginrichting nodig is, van vloerbedekking en raambekleding tot meubels, bedden en alle denkbare accessoires. De zaak heeft een zeer uitgebreide klantenkring van zowel particulieren als bedrijven en mocht in 2006 zelfs de stoffering van de Ridderzaal op zich nemen.

Predicaat Hofleverancier

Het predicaat Hofleverancier is in 1815 ingevoerd door Koning Willem I en is samen met het predicaat Koninklijk (1806) één van de oudste Koninklijke onderscheidingen van ons land. Dit predicaat geeft bedrijven het recht om het Koninklijk Wapen te voeren, met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'.

De koning kan het predicaat Hofleverancier toekennen aan kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen die minimaal honderd jaar bestaan en een vooraanstaande plaats innemen in de regio en in de branche. Op dit moment mogen circa 500 bedrijven in Nederland zich Hofleverancier noemen.

Burgemeester Joris Bengevoord onthult wapenschild Hofleverancier
Burgemeester Joris Bengevoord onthult het wapenschild Hofleverancier.
Rechts staan de eigenaren Christien en Guido Hochrath.