Wethouder Tannemaat opent exposities over 75 jaar vrijheid in Museum Fabriek

Wethouder Henk Jan Tannemaat heeft woensdag 14 juli twee exposities over 75 jaar vrijheid in de Museum Fabriek aan de Laan van Hilbelink in Winterswijk geopend. De exposities ‘Sporen van de Vrijheid’ en ‘Kind van de vrijheid’ zijn als onderdeel van het grensoverschrijdende regioprogramma Gelderland Herdenkt gemaakt door het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. De exposities zijn tot eind dit jaar te zien in de Museum Fabriek.

De exposities bevatten drie thema’s met voor ieder thema drie verhalen: een Duits en een Nederlands verhaal en een verhaal van nu. In beide exposities komen negen mensen aan het woord die hebben ervaren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en die daarover willen vertellen. Het zijn verhalen van toen en nu die met elkaar worden verbonden. Bijvoorbeeld het verhaal van nu uit ‘Kind van de Vrijheid’ van de dertienjarige Ghassan Aleleiwi die met zijn ouders en zusjes een gevaarlijke vlucht naar de vrijheid ondernam vanuit Syrië. Daarnaast de ervaringen van toen van Hubert Meenen die het bombardement van Emmerich overleefde of Hildegard Schouwenburg-Ostermann, die als klein meisje met haar gezin Nederland werd uitgezet omdat haar vader Rijksduitser was. Haar verhaal is te zien in ‘Sporen van de Vrijheid’.

Vaste exposities

Naast de twee tijdelijke exposities zijn in de Museum Fabriek ook permanente tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog te zien. Zo is er een expositie te zien over het levensverhaal van de Winterswijkse verzetsheldin mevrouw Helena Kuipers-Rietberg, beter bekend als ‘tante Riek’. Ook hangen er diverse werken van de Joodse kunstenaar Max van Dam. Hij werd in 1910 geboren in Winterswijk en werd rond 20 september 1943 in vernietigingskamp Sobibór vermoord.

Opening exposities 75 jaar vrijheid
Gerda Brethouwer van het Nationaal Onderduikmuseum, wethouder Henk Jan Tannemaat
en Sjoerd Kemeling van de Museum Fabriek.