‘Kinderen hebben vaak een verrassende kijk op zaken' - Een column van Han

Al vanaf het begin ben ik door mijn werk en interesse in en voor de gemeentepolitiek, betrokken geraakt bij de Opgave Armoedevrij Winterswijk. Al snel raakte ik door mijn beroep als vakfotograaf, betrokken bij de werkgroep die tot taak had een fotowedstrijd te organiseren.

Op mijn verzoek werd de jury van drie volwassenen aangevuld met twee kinderen. In mijn werk als fotograaf ben ik vaak verrast door hun kijk op de wereld.

Een van de kinderen stak zijn mening niet onder stoelen of banken. Bij een foto van een zwerver die op een grasveldje lag, bleef hij wat langer staan. “Deze meneer is heel erg moe en heel erg arm, deze meneer mag  winnen”, zo zei hij zachtjes.

Omdat wij als drie volwassen juryleden besloten hadden om deze foto vanwege privacy-redenen uit de jurering te houden, ging ik bij hem staan en vroeg waarom hij dat zo zeker wist. “Nou, deze meneer is zo moe dat hij niet meer kan staan. Kijk eens naar zijn schoenen, die zijn helemaal kapot van het verre lopen. Andere zwervers hebben soms nog een paar boodschappentassen, je weet wel van die grote, dezelfde die mamma gebruikt als we naar de speeltuin (’t Kreil) gaan en boodschappen gaan doen”.

Uw verhaal delen?
Mocht u ook uw verhaal over armoede en het leven in armoede willen delen neem dan contact met ons op via iedereendoetmee@winterswijk.nl
Onze ervaringsdeskundigen Linda Souisa en Ilse van der Zee nemen dan graag contact met u op.