Inhoud van het gemeentenieuws

Verdiepend onderzoek naar nieuw bedrijventerrein
Bestrijding Japanse duizendknoop
Bingo spelen tegen digitale criminaliteit
Politiek forum - donderdag 4 april 2024
Agenda
Officiële bekendmakingen
Besluiten van het college van B en W

Verdiepend onderzoek naar nieuw bedrijventerrein

De gemeente Winterswijk is gestart met de volgende stap in de zoektocht naar 22,8 hectare bruto bedrijventerrein. Nu de lijst met 8 potentiële locaties op 29 februari 2024 door de gemeenteraad werd vastgesteld, is de gemeente samen met het externe adviesbureau Bureau Buiten gestart met het verdiepende onderzoek(externe link).  

In het verdiepende onderzoek brengen we per locatie de kenmerken in beeld en de effecten van een bedrijventerrein in het gebied. Dat doen we op basis van thema’s zoals verkeer, ecologie, energie en leefomgeving. Voor het verzamelen van informatie maken we gebruik van openbare bronnen zoals Google Streetview, Geodata wegennet, Atlas Leefomgeving en de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland. Daarnaast putten we uit informatie waar de gemeente zelf over beschikt. Voor een aantal thema’s, zoals archeologie en ecologie schakelen we een extern onderzoeksbureau in.

Reageren? 

Wij willen u als omwonende gelegenheid geven om te reageren op de thema’s die we onderzoeken. Mist u onderdelen, wilt u ons ergens op wijzen of heeft u suggesties voor het verdiepende onderzoek? Dan kunt u dat via een digitale kaart aan ons doorgeven(externe link). Uw inbreng is waardevol omdat we daarmee een zo volledig mogelijk beeld krijgen van alle potentiële locaties en de omgeving. U heeft tot en met 22 april 2024 om de digitale kaart in te vullen.  

Bestrijding Japanse duizendknoop

Op meerdere plekken in onze gemeente groeit de Japanse duizendknoop. Dit is een plant die van nature niet in de Nederland voorkomt, snel groeit en andere plantensoorten verdringt. De Japanse duizendknoop kan schade veroorzaken aan wegen, tuinen en de biodiversiteit en zorgt daarmee voor overlast. Daarom bestrijdt de gemeente deze woekerende plant in de openbare ruimte. Vanaf 1 april starten we met een nieuwe methode: bestrijden met elektriciteit.

closeup van een Japanse duizendknoop
Japanse duizendknoop

Snelle woekeraar geeft overlast

De Japanse duizendknoop groeit op meer dan 75 plekken in de bebouwde kom en het buitengebied van  Winterswijk. Omdat de plant hier weinig tot geen natuurlijke vijanden heeft kan deze zich snel uitbreiden. De wortels kunnen tot wel 3 meter diepte en enkele meters in de breedte groeien. Op die plekken verdwijnen alle andere planten en groeit dan alleen nog maar de Japanse Duizendknoop. Ook kan er schade aan wegen ontstaan, want de plant is sterk genoeg om zelfs door asfalt heen te groeien. De duizendknoop is moeilijk te bestrijden omdat uit 1 stukje wortel of stengel weer een hele nieuwe plant kan groeien. Wortels en plantafval van de duizendknoop horen daarom bij het restafval. Restafval wordt namelijk verbrand in plaats van gecomposteerd. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen.

Gemeente start met bestrijding met elektriciteit

Vanaf 1 april 2024 start de gemeente met de bestrijding van de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte door middel van de Rootwave. Dat is een apparaat dat een elektrische lading door de stengel en de wortel van de plant stuurt. Door de warmte die daarbij ontstaat, wordt de wortel van de plant geëlektrocuteerd ofwel gekookt. Daardoor sterft hij af. Met deze methode is er geen risico op schade aan de planten in de directe omgeving. De bestrijdingsperiode duurt tot en met oktober.

Uitgebreidere informatie over de werkwijze van de gemeente én hoe u zelf de Japanse duizendknoop in uw tuin kunt bestrijden vindt u op de pagina Japanse duizendknoop bestrijden.

Bestrijding van de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte d.m.v. rootwave
Bron: Donkergroep

Bingo spelen tegen digitale criminaliteit

Dinsdag 2 april actiedag #EchtNietVandaag

Elke dag worden ruim 6.000 Nederlanders slachtoffer van digitale criminaliteit. Voorbeelden van digitale criminaliteit zijn:

  • Phishing (spreek uit ‘fisjing’): met valse e-mails of berichtjes probeert iemand uw persoonlijke gegevens te krijgen. Zoals uw wachtwoord of uw creditcardnummer;
  • Identiteitsfraude: van uw account van sociale media (bijv. Facebook) wordt uw foto en uw persoonlijke gegevens afgehaald, waardoor mensen zich als u kunnen voordoen;
  • Whatsappfraude: iemand doet zich voor als een vriend of familielid en stuurt u appjes. U wordt op deze manier overtuigd om geld over te maken;
  • Ransomware (spreek uit rensomwèr): het op afstand gijzelen van je computergegevens;
  • Hacken (spreek uit ‘hekken’): het platleggen of misbruiken van een website of computernetwerk.


Actiedag #EchtNietVandaag

Digitale criminaliteit komt steeds vaker voor. Mensen die het overkomt hebben er erg veel last van en kunnen zich lange tijd onveilig voelen. De politie Oost-Nederland houdt daarom op dinsdag 2 april 2024 de actiedag #EchtNietVandaag.

1 van de hoogtepunten op deze dag is een potje ‘cyberbingo’! Doet u mee? U speelt een gezellig potje bingo en u krijgt praktische tips over veilig gebruik van uw mobiele telefoon, iPad en laptop.

Cyberbingo vindt plaats op de locatie:

  • De ontmoetingsplek Whemerhof aan de Ratumsestraat 20 in Winterswijk, van 10.00 uur tot ongeveer 11.30 uur.

Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze leuke activiteit en tegelijkertijd kennis op te doen over digitale veiligheid. Aanmelden is niet nodig.

Politiek forum - donderdag 4 april 2024

Onderwerpen:

  • Beleidsvisie Toerisme & Recreatie (informerende sessie, 19.30- +/- 20.15 uur)
  • Jongerenwerk, jongerenbeleid en jongeren in Winterswijk (informerende sessie, 19.30- +/- 20.15 uur)
  • Hervormingsagenda Jeugd (informerende sessie, 20.15- +/- 21.00 uur)

Locatie: Gemeentekantoor, Stationsstraat 25 (ingang aan de kant van het station).

Tijdens een politiek forum komen politieke onderwerpen aan de orde. Daarbij wordt de gemeenteraad geïnformeerd over actuele onderwerpen (informerend), of gevraagd om richting te geven bij het maken van nieuwe plannen of beleid (richtinggevend). Publieksvragen zijn welkom tijdens informerende sessies, en meningen kunnen worden gedeeld tijdens richtinggevende sessies.
De bijeenkomst is openbaar; niet alleen raadsleden, maar ook inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven zijn welkom. 
Meer informatie vindt u op de pagina gemeenteraad(externe link). Heeft u vragen? Neem contact op met de griffie via griffie@winterswijk.nl of telefonisch 0543 543 543.
 

Agenda

DatumOmschrijving
28 maartOpenbare raadsvergadering(externe link) om 19.30 uur in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.
30 maartDe afvalinzameling van maandag 1 april vindt plaats op zaterdag 30 maart 2024. Let op, dit is de zaterdag vóór Pasen. Zet de container vóór 7.00 uur aan de weg.
Blijf op de hoogte van actuele informatie over uw afvalinzameling: download voor 2 april 2024 de nieuwe ROVA-app(externe link).

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl(externe link) blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op die website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl(externe link). U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op de pagina collegebesluiten.